Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

Паралелката с официално наименование "Koнcyлтaнт ĸoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдyĸти и битoвa xимия" ще се обучава по австрийска програма в ПГХ и ХВТ „Д. И. Менделеев“, Варна. По инициатива на dm България, първите 13 деца започнаха 5 годишен гимназиален курс...
Образование

Над 250 деца и младежи в девет училища във Варна ще учат със свое персонално образователно устройство Chromebook през новата учебна година, а над 80 учители ще се обучат, за да повишат своите дигитални умения...
Дигитализация

Има и множество изказвания на политици и медийни публикации, които ни пращат или в едната, или в другата крайност: от „България има най-бързият интернет в Европа“ до „за електронно управление се дадоха 1,5 милиарда лева и още е в началото“. Особено впечатление прави широката употреба на термина...
Новини от Варна, региона и света

#ПопитайВарна: 20 въпроса към Иван Портних, кандидат за кмет на Варна

Сряда, 23 Октомври 2019 14:56
Източник: Moreto.net   
(75)   (65)

На 15 октомври попитахме Вас, читателите на Moreto.net, какви въпроси имате към кандидат -кметовете на Варна. В коментар под статията в медията и в социалната мрежа всеки имаше възможност да зададе въпрос. Събрахме и обобщихме най-честите и интересни въпроси, които имате. Зададохме към всички кандидати едни и същи - вашите 20 въпроса. Отговорите им са публикувани без никаква редакторска намеса от страна на Moreto.net

#ПопитайВарна: 20 въпроса към 11 кандидати за кмет на Варна (всички на едно място)

Иван Портних е кандидат за кмет на Варна издигнат от ПП "ГЕРБ"

1. Каква е визията Ви за запазване на сградите от Стара Варна, включително и тези, които не са паметници на културата?

Моята визия е не само опазване на сградите на Стара Варна, но и възраждане на духа на Стара Варна. Какво свършихме до момента: създадохме общинско звено за съхраняване на сградите паметници на културата; с помощта на сдружение „Стара Варна“ актуализирахме списъка със сгради – недвижима културна ценност. Така предложихме на НИНКН още 157 обекта за защита от закона. Възродихме сгради – символи на Варна, които десетилетия наред бяха занемарени или тънеха в разруха като Юнашкия салон, Гарнизонния матроски клуб, Военноморския клуб. Дадохме личен пример -  3 сгради паметници на културата – на ул. „Шипка“ №1 и №2, както и на  бул. „Княз Борис I“ №46, в които общината има съсобственост, вече са реставрирани.

Издадени са 116 указания за аварийно временно укрепване, извършили сме над 215 проверки за изпълнение на тези указания. За резултатите от проверките е уведомено Министерството на културата, като в писмата е отправено искане за налагане на санкции за тези, които не са изпълнили указанията.

Пример за реставрирани сгради са на ул. „Шипка“ №1; ул. „Шипка“ №2; бул. „Княз Борис І“ №46;  бул. „Княз Борис І“ №8; ул. „Воден“ №13; ул. „Драган Цанков“ №8; ул. „Преслав“ №5; Музикалното училище; ул. „Архимандрит Филарет“ №13; ул. „Воден“ №7; ул. „Преслав“ №7; ул. „Преслав“ №13, ул. „Дръзки“ №10; ул. „Драгоман“ №28, ул. „Бдин“ №13; бул. „Приморски“ №67.  В процес на реставрация или съгласуване на проекти са обектите на ул. „Ал. Малинов“ №5,  ул. „Драган Цанков“ №17 , бул. „Мария Луиза“ № 23, ул. „Драгоман“ №33, бул. „Владислав Варненчик“ №47, ул. „Цариброд“ №10, ул. „Драгоман“ №27А.  

По отношение на една от най-красивите сгради във Варна - бившата софийска банка на „Преслав” №24, имаме уверението на собствениците, че фасадата ще бъде съхранена и статуята на Меркурий, дело на Кирил Шиваров, ще бъде запазена.

2. Какво ще предприемете за развитие на Варна в областта на културата?

В края на септември Варна влезе в европейските медии с прекрасна новина, свързана с култура - най-дълголетният фестивал в България - ММФ „Варненско лято“,  бе удостоен с приза за европейско качество  и спечели наградата на публиката от инициативата EFFE 2019-2020 (“Европа за фестивалите, фестивалите за Европа”). Това е първа награда за Варна, но и за България, получена в съревнование с над 715 фестивала от Европа. Признанието е обективна оценка за качеството на културния продукт, който произвежда Варна, за усилията, които полагаме за развитието на фестивалната култура като част от инициативата „Варна – дестинация за 4 сезона“. ММФ „Варненско лято“ ще продължи още по-амбициозно, с нови идеи и културни провокации. Водим преговори с интересни изпълнители, които със сигурност ще привлекат много почитатели на качествената музика в морската столица.

Продължаваме с Програмата за създаване на паметници, с цел възраждане и съхраняване на историческата памет на Варна, на чувството за принадлежност, гордост и уважение към миналото на града. В периода 2015 – 2019 г. открихме 30 пластични композиции и 10 паметни знака на различни места в града.

Община Варна първа в страната създаде фонд „Култура“, с цел финансово подпомагане на различни културни продукти - фестивали, конкурси и проекти. Амбицирани сме за още по-активна работа и подкрепа на инициативите на варненци.

По отношение на културната инфраструктура, ще отбележа няколко мащабни проекта, които предстоят да бъдат реализирани. С европейско финансиране започваме ремонт на филиала на ДТ „Стоян Бъчваров“,  който ще бъде напълно обновен. Продължава проектът за нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Нов дом ще има за Общинския детски комплекс. Очаквам прословутата Дупка в центъра на града да бъде превърната в ново културно пространство. Именно това е виждането на мнозинството от гражданите според проведената анкета за бъдещето на това място в сърцето на Варна.

3. Каква е визията Ви за достъпна градска среда? Ще приемете ли предизвикателството да се движите 1 ден, бутайки бебешка или инвалидна количка?

Всеки нов инфраструктурен обект, който реализираме във Варна, задължително е съобразен с изискванията за хората в неравностойно положение, с необходимостта от ремонт на тротоарите или изграждането на нови, с обновяването на подлезите.

През последните четири години монтирахме 24 асансьора и 55 платформи за хора в неравностойно положение в подлезите в града, а на 150 спирки е поставена тактилна настилка. Осигурихме 8 специализирани микробуса за хора с увреждания, които се ползват безплатно от варненци с увреждания - услугата е достъпна, работеща и ефективна.

Изградихме нова пешеходна зона на ул. „Цар Симеон I“, нови велоалеи. Мотивиран съм да работя още по-активно в тази насока. Доскоро бутах бебешка количка, затова знам, че липсват достатъчно тротоари, пешеходни зони. Няма как обаче с магическа пръчка всичко да бъде решено веднага, затова полагаме много усилия и  продължаваме с устойчивите политики в тази посока.

4. Какви са плановете Ви за привличане на големи инвеститори във Варна и за икономическия възход на града?

Работим в три посоки – развитие на индустриалните зони, подкрепа на IT сектора и на туристическия бранш. Целта е една – създаване на условия за откриване на повече добре платени работни места във Варна.

Индустриални зони: В община Варна липсват достатъчно терени за производствени цели, затова обединяваме усилия с Аксаково, където има свободни площи. Общо теренът на зоната в землището на Аксаково е 8 160,9 дка. През нея минават автомагистрала „Хемус” и старият път за София, в близост са летището, пристанищата и заводите в Девня. Общият устройствен план на Аксаково, част от който е и зоната, трябва да е разгледан на ЕСУТ в Аксаково. След това ще бъде изпратен за одобрение в Министерството на околната среда и водите. Проектът предвижда обслужването на територията да бъде с обществен транспорт - включително електричка, както е заложено в Общия устройствен план на Варна. С изграждането на новото кръстовище, тип „детелина”, край Игнатиево ще бъдат осигурени по-добри транспортни връзки на север към курортите и на юг към пристанищната зона. За Варна „детелината” е важна, тъй като част от трафика от АМ „Хемус” ще бъде отклоняван преди града. С напредъка по проекта запознах вицепремиера Томислав Дончев, който заяви, че имаме подкрепа от правителството за реализиране на индустриалната зона. С изграждането на АМ „Хемус” интересът за инвестиции в района ще нараства.  Успоредно с това продължаваме работа за развитието на икономическата зона „Острова”, която реализираме в сътрудничество  с държавната фирма „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и „Транзитна търговска зона“ АД.  Планираме и обновяване на инфраструктурата в Западна промишлена зона, където също има много фирми.  

Подкрепа за IT сектора: Само през последната година във Варна бяха открити над 700 работни места в тази сфера. Това ни мотивира да планираме ново административно звено в подкрепа на този бранш. Продължаваме с инвестициите в образованието в областта на дигиталните технологии и икономиката, за да може Варна да осигурява нужните високоподготвени кадри за пазара на труда. Планираме изграждане на математико-технологичен кампус, през септември догодина ще отвори врати гимназия за дигитални технологии. Имаме амбицията да създадем и IT академия, където най-малките ученици – от I до IV клас, безплатно да правят своите първи стъпки в областта на програмирането и компютърните науки.

Туризъм: Община Варна може да бъде в подкрепа на бизнеса като създава необходимата инфраструктура. Догодина приключва работата по проект за изграждане на пречиствателната станция за отпадни води на Златни пясъци. Успоредно с това разширяваме събитийния календар – със спортни и културни прояви. Продължаваме работа по разработване на минералните водоизточници, които вече се стопанисват от общината.  

5. Редица варненски местности и райони са с много лоша или липсваща инфраструктура, незадоволително смето- и снегопочистване, въпреки че плащат високи местни данъци. В какъв обозрим срок тези проблеми могат да бъдат решени ?

С одобрен проект за 138,4 млн. лв. ще решим дългогодишния проблем с липсата на канализация на „Изгрев”, „Пчелина”, „Св. Никола”, „Траката”, „Ваялар”, „Сотира”, „Бриз”, „Манастирски рид”, „Кочмар”, „Сълзица”, „Ален мак”. Проектът предвижда подмяна на 22 км основни магистрални водопроводи, които са амортизирани, често аварират и в момента цели квартали остават без вода. Ще бъдат изградени и 81 км канализационни мрежи, нова канално-помпена станция. Новата инфраструктура, освен удобство за хората, ще ограничи свлачищните процеси, ще бъде подобрено и качеството на морската вода.

През последните 5 години с обновяването на пречиствателната станция за отпадни води -Варна, с новата канализационна помпена станция „Акациите”, с тласкателите на „Св. Св. Константин и Елена” и дълбоководното заустване на отпадните води в курорта „Златни пясъци”, се подобри значително състоянието на морската вода. С пускането в експлоатация за следващия сезон на новата пречиствателна станция на Златните със сигурност проблемът с отпадните води във Варна ще бъде решен 100%. Естествено, че развитието на града ще продължи и на юг:

- За Боровец - юг и Ракитника: Преди години е бил приет само план за улична регулация, който не решава проблема с липсата на ВиК инфраструктура. В момента проектираме ВиК мрежа в тези местности, след което предстоят процедури по отчуждаване - там, където е необходимо.

- За Боровец - север: Стартирахме процедурата за ПУП - ПРЗ по чл. 16. Веднага след приемането на плана ще започнем работа по изграждане на ВиК комуникациите.

6. Какво решение ще предложите за спазване на обществения ред, чистота и опазването на общественото имущество от вандалски прояви?

Продължаваме да работим по изграждане на видеонаблюдение на обществени места в града. До момента 385 камери са поставени в централната градска част, в Морската градина, като външно видеонаблюдение в детски градини и ясли. В процес на изграждане са системи за видеонаблюдение на сградите на районните администрации и подлезите.  Успоредно с това експертите от дирекция „Превенции“ работят активно с деца и младежи, провеждайки различни образователни кампании, с цел редуциране на вандалски и хулигански прояви сред малолетни и непълнолетни граждани.

За чистотата - критичен съм относно резултатите от дейността на фирмите. Мерките, които могат да бъдат предприети, са още по-стриктен контрол и санкции. Създали сме необходимата организация за работа, затова не приемам оправдания за неизпълнени задължения. Организирали сме системи за разделно събиране на отпадъци в 642 точки в града, системи за разделно събиране на растителни и  биоразградими  отпадъци. Проследяването на маршрута на машините е в реално време, изградихме електронна везна за измерване на количеството отпадъци, транспортирани към депото. Санкциите, които съм наложил, са за близо 2 млн. лв., ще продължим с контрола още по-стриктно.  

7. Кои са главните 3 приоритета в програмата Ви?

Програмата ми е последователна и надгражда свършеното до момента. Тя е отворена и ще бъде допълвана от хората. Приоритетите са 5 – „Инвестиране в децата и младите хора“, „Икономическо развитие на Варна“, „Модерен град с удобни квартали“, „Свързан и достъпен град“, „Варна – град на вдъхновение“.  Те обобщават стратегическата ни цел – Варна да продължи да бъде град в развитие, отворен към морето.

8. Какво бихте променили в градския транспорт, за да стане предпочитан пред личния автомобил?

Работим за създаване на комфортен градски транспорт, развитие на веломрежата на територията на целия град. На път сме да обновим 100% автопарка на общинската фирма „Градски транспорт“.  След като осигурихме 83 нови автобуса и 35 нови тролейбуса, отново по европейски проект  ще доставим 60 нови електробуса. Проектното предложение е за „Екологично чист транспорт“ и е част от мерките, които предприемаме за по-чист въздух в града. Когато гражданите и гостите на Варна имат възможност да пътуват комфортно в градския транспорт, надявам се да редуцират използването на лични автомобили. Цената на билета не е променяна от години, осигурихме безплатни карти или преференциални цени за пътуване за хора на 65 и повече години, за ученици, студенти, за лица с трайни увреждания и техни придружители.  Успоредно с това продължаваме работа за развитие на алейната система за велосипеди на територията на целия град. 

9. Какви са плановете Ви за привличане на повече туристи във Варна и в прилежащите курорти?

На този въпрос вече отговорих, но ще допълня, че продължаваме да развиваме Варна като дестинация за 4 сезона – с по-добра реклама, участия в международни туристически борси и изложения, с активно взаимодействие с представителите на туристическия бранш.   

 

10. Община Варна притежава 35% от акциите на Стадион Варна. Какво ще предприемете, за да бъде завършен през вашия мандат?

Сделката за стадион „Варна“ е от 2005 г., одобрена с решение на Общинския съвет, когато кмет е Кирил Йорданов, а председател на ОбС е Борислав Гуцанов. Вероятно повече подробности за нея може да даде г-н Борислав Гуцанов, който е действащ политик и в момента. Резултатът обаче е един – нито Община Варна, нито Общинският съвет, който упражнява правата на акционер с миноритарен дял, могат да влияят на решенията в дружеството „Спортен комплекс Варна”. От отчетите, представени през последните години, се вижда, че вече са изградени подземните паркинги и едната трибуна. Има информация, че в момента мажоритарният акционер води разговори с Фонда на фондовете за завършване на обекта. Последно темата за стадион „Варна“ бе коментирана от министъра на младежта и спорта в контекста на амбицията за кандидатурата на България да бъде домакин на Мондиала през 2030 г.

11. Каква е позицията Ви за справяне с популацията на безстопанствени животни във Варна?

Община Варна има програма за овладяване на популацията на безстопанствени животни, която предстои да бъде актуализирана.  Работим с различни неправителствени организации, много активно с фондация „Лъки Хънт“, като целта е координиране на усилията за намаляване на популацията на кучета чрез кастрация. Планирали сме няколко мащабни информационни кампании за собствениците на домашни любимци, особено за стопаните на кучета във вилните зони с цел ваксиниране и кастрация на животните, намаляване на риска от заразни болести, развитие на отговорност на хората към четириногите. Създадохме електронен  регистър  за домашни любимци и бездомни кучета. Идентификацията на всяко животно става посредством микрочип. Всеки микрочип има уникален номер, съдържащ информация за домашния любимец. Регистърът се използва от ветеринарните клиники, а достъп до регистъра има всеки гражданин - собственик на домашен любимец.

12. Не е тайна, че зелените площи във Варна намаляват, като при това се случва за сметка на презастрояване. Може ли проблемът да бъде решен и как?

Готови сме през 2020 г. да стартираме програма за масово облагородяване на вътрешноквартални пространства – със залесяване, озеленяване. Инициативата „Градинка в квартала“ се радва на голям интерес, ще я надграждаме активно.  Работим за развитие на Аспаруховия парк – от моста до местност Карантината, който ще стане втората Морска градина във Варна. Продължава засаждане на дървета по компенсационни програми на Община Варна в целия град. 

13. За или против високото строителство в идеалния център на Варна?

Обликът на Стара Варна трябва да бъде запазен. 

                         

14. Какви са реалните алтернативи на Аспарухов мост, които могат да бъдат започнати или да се случат по време на идния кметски мандат?

Безспорно Варна има нужда от втори мост. Това е един изключително сериозен и скъп проект, за който е необходим добър диалог между централната и местната власт.

15.Как смятате да подобрите е-услугите за гражданите. Каква е визията Ви за дигиталното управление на Община Варна.

Над 20 електронни услуги и регистри се предоставят за граждани в община Варна. Родителите отдавна забравиха дългите опашки пред детските градини, защото могат да кандидатстват за прием онлайн - в ясли, в детски градини, в първи клас. Електронно могат да се плащат таксите за детски ясли и градини, подават се документи за финансиране на младежки проекти, на проекти по фонд „Култура“. Онлайн става категоризацията на туристически обекти. Отлично работи електронният регистър на разрешения за таксиметров превоз на пътници. Продължаваме с нови услуги.

16. През летните нощи булевардите на Варна се превръщат в състезателни писти за мотоциклети. Как бихте решили проблема?

За съжаление, новата улична инфраструктура, която изградихме, провокира и такива страсти. Проблем действително има, взимал съм неведнъж отношение по въпроса. Контролът по Закона за движение по пътищата се осъществява от органите на МВР.   

17. Къде според вас е мястото на Пристанище Варна?

Варна трябва да се отвори към морето. Свободната зона до Морската гара показва, че варненци  и гостите на града имат нужда от такова пространство. Затова този процес трябва да продължи, включително с международен конкурс за визия на територията – с яхтено пристанище,  експоцентър, нов терминал. Решение за мястото на Пристанище Варна трябва да бъде взето от ДППИ и министерството на транспорта.  Вярвам, че ще бъде направен най-добрият избор, включително със запазване на работните места.

18. В момента по Алея първа се движат автомобили, потенциалните тротоари официално са паркоместа, а пешеходците се движат по пътното платно. Какво решение ще предложите?

Убеден съм, че варненци трябва да имат свободен и спокоен пешеходен достъп до морето.

19. Кой е най-мащабният инфраструктурен проект, който планирате? (извън обявеният от ВиК Варна)

Три важни проекта са в ход – развитието на Аспаруховия парк, с цел разширяване на зелената зона, изграждане на рибарското пристанище и обновяване на филиала на театъра. Продължаваме работа с новата сграда на библиотеката и математико-технологичния кампус до техникумите. Най-голямото предизвикателство ще бъдат международните конкурси за Дупката и за новата зона на пристанището – с изграждането на експоцентър, яхтено пристанище и модерна Морска гара.

20. Какво не може да обещаете на варненци?

Аз предлагам реални неща - конкретни проекти, финансиране и работа. От мен няма да чуете популизъм. 

(75)  (65)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Коментари
19:42ч. 24 Октомври 2019 #10
Име(nick)
Без майтап намалиха го.
18:19ч. 24 Октомври 2019 #9
robyst
Робчо те ги намалиха данъците за колите.
......................
Идиот ти някога плащал ли си данък автомобил?
17:58ч. 24 Октомври 2019 #8
milianina
Дали ще доживеем построяването на Стадион "Юрий Гагарин"? ...
Новини от Варна, региона и света
Част от пътя Виница – к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ се затваря поради изграждането на уличен водопровод и битова канализация
Вторник, 29 Септември 2020 08:31
Във връзка с изграждането на уличен водопровод и битова канализация по ул. „30-та”, гр.Варна, /част от пътя VAR 1083 – Виница – к.к. „Св. Св. Константин и Елена”/ ще бъде затворено за движение цялото...
Прогноза: След 2030 г. идва краят на "петролната ера"
Днес, 30 Септември 2020 11:46
Френската петролна компания „Total” прогнозира край на "петролната ера" след 2030 г., съобщава агенция „Блумбърг”. Анализаторите от „Total” са уверени, че светът постепенно ще премине към по-екологични...
Отварят още едно помещение за журналистите в Народното събрание
Днес, 30 Септември 2020 11:34
Недоволството на парламентарните екипи на медиите бе уважено от председателя на Народното събрание. От днес те вече имат шанс за достъп до депутатите. Още една зона ще бъде отворена за журналистите...
ГЕРБ номинира Александър Андреев за председател на ЦИК
Днес, 30 Септември 2020 11:24
Александър Андреев е кандидатурата на ГЕРБ за председател на ЦИК. Към момента той заема поста говорител на ЦИК. Член е на комисията от 2007 г. Андреев е предложение на неправителствена организация,...
МЗ ще субсидира инфекциозните отделения при епидемия
Днес, 30 Септември 2020 11:12
Готовността на инфекциозните отделения за реакция при епидемична ситуация вече се субсидира от Министерството на здравеопазването. Това става възможно с промените в наредба за медицинските дейности...
Няма опасност от спиране на водата в Добрич и Шумен
Днес, 30 Септември 2020 11:01
Няма опасност жителите на областите Добрич и Шумен да останат без вода, тъй като дълговете на двете ВиК дружества към „Енерго – Про Варна“ ЕАД ще бъдат погасени. Това съобщиха от Министерството на регионалното...
Депутатите отхвърлиха ветото на Радев за "кариерните бонуси" във ВСС
Днес, 30 Септември 2020 10:50
Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за съдебната власт и почти без дебат прие отново текстовете, които бяха върнати за повторно разглеждане от Румен Радев. Зад аргументите на държавния...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Купува Земеделска Земя! Без Такси и Комисионни! Топ Цени!
”Терра Агро Инвест” ЕООД купува земеделска земя в цялата страна на НАЙ - ВИСОКИ ЦЕНИ! ЦЕНИ на ДЕКАР за СЛЕДНИТЕ ОБЛАСТИ: * Област Варна - цени от 500 - 2500 лв. /дка * Област Добрич - цени от 1500 -...
Полезно
Женско списание Безплатни курсове
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Как се пазите от коронавируса?
Стоя си у дома.
Излизам, но използвам маска и ръкавици.
Излизам, но използвам маска.
Без маска, но се дистанцирам.
Не взимам специални мерки.
Няма вирус, конспирация е.
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net във Facebook