Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

Опасен ли е Аспарухов мост? Ако този въпрос малцина си го задаваха преди години, то той е твърде актуален днес. Преди две седмици варненци се събраха на протест, в който настояваха за цялостен ремонт на съоръжението. И не без основание. Мостът вече е на 44 години, а цялостен ремонт на съоръжението ....
Новини

20 души са задържани до момента при специализирана полицейска операция по противодействие на конвенционалната престъпност, която се провежда на територията на община Аксаково под наблюдението на прокуратурата Към този час са проверени 320 души и 190 автомобила...
Туризъм

Приходите от нощувки през юли 2020 г. в област Варна достигат 28.6 млн. лв., или с 68.4% по-малко в сравнение с юли 2019 година, съобщават от Териториално статистическо бюро - Североизток за Moreto.net. Регистриран е срив на приходите от чужди граждани със 75.2%, а от български граждани намаление...
Новини от Варна, региона и света

#ПопитайВарна: 20 въпроса към Анелия Клисарова, кандидат за кмет на Варна

Сряда, 23 Октомври 2019 14:56
Източник: Moreto.net   
(9)   (47)

На 15 октомври попитахме Вас, читателите на Moreto.net, какви въпроси имате към кандидат -кметовете на Варна. В коментар под статията в медията и в социалната мрежа всеки имаше възможност да зададе въпрос. Събрахме и обобщихме най-честите и интересни въпроси, които имате. Зададохме към всички кандидати едни и същи - вашите 20 въпроса. Отговорите им са публикувани без никаква редакторска намеса от страна на Moreto.net

#ПопитайВарна: 20 въпроса към 11 кандидати за кмет на Варна (всички на едно място)Анелия Клисарова е кандидат за кмет на Варна издигнат от КП "БСП за България"

1. Каква е визията Ви за запазване на сградите от Стара Варна, включително и тези, които не са паметници на културата?

Общината има достатъчно лостове, с които да демонстрира своята твърда воля пред собствениците на тези стари сгради, че те трябва да бъдат добри стопани. Нужна е инициативност, каквато не виждам в настоящата администрация. Подобни обекти са истинско богатство, те поддържат духа на града и тяхното заличаване е престъпление спрямо цялата общественост. Една от каузите ми като кмет на Варна ще бъде промяна на облика и съхранение на всички паметници на културата.

2. Какво ще предприемете за развитие на Варна в областта на културата?

Със сигурност трябва да се изгради голям културен център, като за мен най-подходящото място е районът на пристанището. След ремонта Двореца на културата и спорта придоби хубав вид, който е подходящ за спорт, но не и за култура. Също така във визията ни за Варна сме планирали създаването на общински фонд, който да подпомага млади таланти. Общинската администрация трябва по-сериозно да се ангажира с привличането на големи културни събития, а също така е нужно културните идеи на младите хора в града да бъдат стимулирани за да може Варна да има по-модерен облик.

3. Каква е визията Ви за достъпна градска среда? Ще приемете ли предизвикателството да се движите 1 ден, бутайки бебешка или инвалидна количка?

Това предизвикателство не веднъж е стояло пред мен, докато внучката ми още беше бебе, така че съм напълно наясно колко недостъпна е градската среда във Варна. Нужни са спешни и всеобхватни ремонти на тротоарите, успоредно с които да се поставят ограничители, възпиращи автомобилите да паркират върху тях. Смятаме да въведем също промени в рампите на подлезите така, че да могат по тях безопасно да се движат колички. Всичко това обаче, не трябва да се прави „на парче“, а с необходимата планираност. Сега често сме свидетели на гледката как се обновява един тротоар, а месец след това някой го разкопава за полагане на подземни комуникации например.

4. Какви са плановете Ви за привличане на големи инвеститори във Варна и за икономическия възход на града?

За да може да привличаме инвестиции на първо място трябва да създадем подходящите условия. Варна е морски град, а това е голямо предимство. Ще работим активно за развитието на туризма и корабоплаването. Има огромен потенциал Варна да стане целогодишна туристическа дестинация, което би тласнало икономиката напред и съответно би привлякло инвеститори. Трябва да се работи активно и за възраждането на корабостроенето. В тази насока също ще търсим чужди инвестиции и подкрепата на държавата, без която подобни планове не биха могли да се реализират.

5. Редица варненски местности и райони са с много лоша или липсваща инфраструктура, незадоволително смето- и снегопочистване, въпреки че плащат високи местни данъци. В какъв обозрим срок тези проблеми могат да бъдат решени?

В момента един от въпросите, върху които работим с моя екип е именно подобряване на инфраструктурата във варненските местности. Казусът е сложен, най-вече заради презастрояването там. Твърде много закъсняха подробните устройствени планове и това създаде проблеми. Нужно е провеждане на регулация, което се ангажираме да направим. Смятам, че в предстоящия мандат може да се постигне сериозен напредък в подобряване на инфраструктурата.

6. Какво решение ще предложите за спазване на обществения ред, чистота и опазването на общественото имущество от вандалски прояви?

Визията ми за Варна включва създаването на общинска фирма, която да се грижи за чистотата. Докато няма такава фирма, която да отговаря пред общинския съвет и пред кмета за хигиената на града, няма как реално да се търси отговорност от тези, с които са сключени договори. Също така най-накрая трябва да бъде реализиран проектът за подземни контейнери.

Планираме да създадем и общинска фирма, която да се грижи за поддръжката на детските площадки и зелените площи. Само така ще има ефективен контрол. А що се отнася до вандалските прояви, рецептата е проста – видеонаблюдение, сериозни глоби и ефективното им налагане.

7. Кои са главните 3 приоритета в програмата Ви?

Варна има нужда от модерна детска болница, повече зелени площи и паркове, нови паркинги, решаване на проблема с отводняването на града при дъждове, културно-конгресен център в района на пристанището, въвеждането на едносменен режим в училищата. Май станаха повече, но проблемите наистина не са малко.

8. Какво бихте променили в градския транспорт, за да стане предпочитан пред личния автомобил?

Градският транспорт вече щеше да бъде предпочитан от варненци пред личния автомобил, ако проектът „Интегриран градски транспорт“, за който бяха усвоени над 115 млн. лева, беше реализиран както трябва. За съжаление това не се случи и сега е нужна много работа за да започне да функционира правилно.

9. Какви са плановете Ви за привличане на повече туристи във Варна и в прилежащите курорти?

Варна има огромна нужда от създаването на нов бранд, който да се популяризира активно и да направи града ни разпознаваема дестинация по целия свят. Ще ви дам един пример. През последните години в Китай и Южна Корея са полудели да пътуват до Европа. Защо в Хърватия през 2018-а са били над 360 000 туристи от Южна Корея, а в България по-малко от 8000? Защото хърватите прилагат социалните терминологии за въздействие. Точно това смятаме да направим и ние. Трябва да популяризираме по всякакъв начин огромното културно и историческо наследство, което имаме.

Също така трябва да се развие огромния потенциал на Варна като целогодишна дестинация. Дългогодишна моя идея е да сключим договори със здравните каси на останалите държави от ЕС, откъдето да изпращат туристи за балнеолечение, спа и рехабилитация. Наскоро беше подписан такъв договор със здравната каса в Германия, като трябва да се сключат и с другите големи европейски държави.

10. Община Варна притежава 35% от акциите на Стадион Варна. Какво ще предприемете, за да бъде завършен през вашия мандат?

От началото на този проект изминаха 12 години, което е твърде сериозен период. Струва ми се, че настоящата градска управа се притеснява да говори за този проект и за причините, поради които не се реализира. Задължително още в първите месеци от новия мандат мажоритарният акционер в „Спортен комплекс Варна“ АД – „Химимпорт“ трябва да запознае подробно обществеността с плановете си, с ясни и точни стъпки и срокове. Ако нямат възможност да реализират проекта, то тогава ще търсим друг вариант, включително и преразглеждане на самото акционерно дружество.

11. Каква е позицията Ви за справяне с популацията на безстопанствени животни във Варна?

Този проблем ще бъде решен с няколко конкретни стъпки. Ще стартираме кампания за маркиране и кастрация, която да обхване абсолютно всички бездомни кучета в града. Ще стане с увеличаване на човешкия ресурс, който се грижи за това. Задължително трябва да се осъществи и обновяване и увеличаване на капацитета на общинския приют.

12. Не е тайна, че зелените площи във Варна намаляват, като при това се случва за сметка на презастрояване. Може ли проблемът да бъде решен и как?

С моя екип планираме създаването на реална зелена карта на града с обособяване на зони, където строителството да бъде напълно забранено. Това фигурира в нашата Визия за Варна. Ще бъде създаден съвет от експерти и специалисти, който да работи по този въпрос. Смятаме също така да бъде извършена актуализация и осъвременяване на общия устройствен план на Варна.

13. За или против високото строителство в идеалния център на Варна?

Твърдо против. Изграждането на високи сгради в центъра на Варна е просто нереално, тъй като съществуващите комуникации и инфраструктура не могат да поемат нуждите на такъв вид обекти. Нямаме право да разбием центъра по този начин.

14. Какви са реалните алтернативи на Аспарухов мост, които могат да бъдат започнати или да се случат по време на идния кметски мандат?

Реалната алтернатива на Аспарухов мост е втори Аспарухов мост. Такива са даденостите на района, в който живеем. Всички сме наясно обаче, че втори Аспарухов мост е инфраструктурен проект, който може да реализира единствено държавата. Аз мога да се ангажирам да работя по този въпрос постоянно през следващия мандат. Иначе нещо, което е заложено във визията ми е отварянето на спешен център в Аспарухово, тъй като при една авария или инцидент на моста хората от квартала остават без спешна медицинска помощ.

15. Как смятате да подобрите е-услугите за гражданите. Каква е визията Ви за дигиталното управление на Община Варна?

Това е бъдещето. Ще се опитаме възможно най-много услуги да бъдат предоставени по електронен път и съответно гражданите да бъдат в най-голяма степен улеснени. Трябва да се инвестира в софтуери, с които общината да е във връзка с останалите институции и обмяната на нужната информация да става онлайн.

16. През летните нощи булевардите на Варна се превръщат в състезателни писти за мотоциклети. Как бихте решили проблема?

За съжаление този въпрос не е от компетенцията на кметската управа. Съгласна съм, че през летните нощи от него страдат хиляди варненци, но реални мерки могат да вземат органите на МВР. Ние единствено можем да им съдействаме и активно да настояваме проблемът да бъде решен.

17. Къде според вас е мястото на Пристанище Варна?

Мястото, където в момента е позиционирано пристанище Варна-Изток, трябва да се превърна в добре изглеждаща атракционна зона. Това да бъде лицето на града. Привлекателен център за туристи. Трябва да е подходящо не само за забавления, но и за отдих. Също така да позволява реализирането на културни събития.

Реалното място на товарното пристанище Варна-Изток за мен е в района под „Максуда“, но отново стигаме до това, че подобен огромен инфраструктурен проект е въпрос на държавна политика.

18. В момента по Алея първа се движат автомобили, потенциалните тротоари официално са паркоместа, а пешеходците се движат по пътното платно. Какво решение ще предложите?

Решението е следното: колите да могат да стигат само до огромния паркинг, който беше обособен на втора линия на алеята. Оттам-нататък движението на автомобили да е забранено. В същото време обаче да има безплатни електрически бусчета, които да обслужват района.

19. Кой е най-мащабният инфраструктурен проект, който планирате?

Един от приоритетите, за който ще работя е изграждането на северна тангента, така наречения бул. „Варна“. В момента градът на практика няма реално околовръстен път, който да реши проблема с трафика.

20. Какво не може да обещаете на варненци?

Не мога да обещая, че ще управлявам еднолично. Зад мен има екип от експерти и специалисти, с които заедно ще решаваме проблемите. Не мога да обещая и че няма да се вслушвам в хората, тъй като, когато стана кмет на града, властта ще бъде във всеки един варненец.

(9)  (47)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Коментари
16:34ч. 23 Октомври 2019 #1
robyst
Госпожо Клисарова ще имате ли куража сред като станете кмет и съответните проверки да излезете и да кажете какви са ги вършили сегашните и да уволните всички кривнали началници от общината и общинските фирми????
Новини от Варна, региона и света
Семинар "Образование в Холандия" 2020 във Варна
Днес, 24 Септември 2020 08:30
UNIFY е единственият специализиран консултант за образование в Холандия и тази есен ще проведе на живо семинар "Образование в Холандия 2020". Събитието ще се проведе Петък, 25 Септември 2020 в Галерия...
91 проверени под карантина днес във Варна и областта
Днес, 24 Септември 2020 19:13
Днес във Варна и областта са проверени 91 души за спазване на наложената им задължителна домашна карантина, съобщават от полицията за Moreto.net. Проверките са извършени по адреси на лица, поставени...
76-годишен блъсна мотоциклетист във Варна
Днес, 24 Септември 2020 19:01
76-годишен шофьор е блъснал мотоциклетист при пътен инцидент станал вчера около 9:25 часа на кръстовището на бул. "Трети март" и ул. "Мургаш" във Варна, съобщиха за Moreto.net от полицията. 76-годишният...
Кралев се надява от 1 октомври състезанията на закрито да са пред публика
Днес, 24 Септември 2020 18:48
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе среща с представители на федерациите по волейбол, баскетбол, хандбал, хокей на лед, футзал и водна топка, на която обсъдиха нужните противоепидемични...
Отново блъснат на пешеходна пътека във Варна
Днес, 24 Септември 2020 18:37
Пореден случай на блъснат човек на пешеходна пътека бе регистриран във Варна съобщиха от полицията Moreto.net Инцидентът е от вчера, 23 септември около 6:50 часа сутринта на кръстовището на ул. "Отец...
70 учители с COVID-19 в страната, шестима от тях във Варна
Днес, 24 Септември 2020 18:25
По информация от регионалните управления на образованието от началото на учебната година до днес 81 ученици и деца (0,01%), посещавали училище или детска градина, са с положителни проби за COVID-19, съобщават...
Стикер „Национално меню“ ще привлича туристите към българската кухня
Днес, 24 Септември 2020 18:17
Представители на профилирани гимназии и средни училища, обучаващи в професионално направление „Туризъм“, от цялата страна, взеха участие в работната среща по изпълнение на проект „Професионална селекция...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Безплатни курсове
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net във Facebook