Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс. На 17 септември парламентът прие глacyвaнeтo нa cлeдвaщитe избopи – peдoвни или пpeдcpoчни – дa мoжe дa ce ocъщecтвявa пo двa нaчинa – мaшиннo или c дoбpe пoзнaтaтa xapтиeнa бюлeтинa. ...
Новини

Около 11% от случаите на Covid-19 във Варна влизат в болница, а останалите са на домашно лечение, сочи анализ на Moreto.net от данните, изнесени от Регионалната здравна инспекция. Към момента, активните случаи във Варна и областта са 254, като 30 от тях са хоспитализирани в лечебни заведения...
Новини

Една от сградите на Сдружение "Отвори очи" във Варна, което помага на зависими, се нуждае от спешен ремонт, а стойността му е 30 000 лв. То се издържа главно от дарения и тази сума е непосилна за бюджета му. По тази причина от Сдружението отправят молба за помощ...
Новини от Варна, региона и света

#ПопитайВарна: 20 въпроса към Стела Николова, кандидат за кмет на Варна

Сряда, 23 Октомври 2019 14:56
Източник: Moreto.net   
(32)   (28)

На 15 октомври попитахме Вас, читателите на Moreto.net, какви въпроси имате към кандидат -кметовете на Варна. В коментар под статията в медията и в социалната мрежа всеки имаше възможност да зададе въпрос. Събрахме и обобщихме най-честите и интересни въпроси, които имате. Зададохме към всички кандидати едни и същи - вашите 20 въпроса. Отговорите им са публикувани без никаква редакторска намеса от страна на Moreto.net

#ПопитайВарна: 20 въпроса към 11 кандидати за кмет на Варна (всички на едно място)Стела Николова е кандидат за кмет на Варна издигнат от КП "Демократична България – Обединение"

1. Каква е визията Ви за запазване на сградите от Стара Варна, включително и тези, които не са паметници на културата?

Старите сгради са лицето на един град, наследството, което е останало и достигнало до нас през годините. Това, което се случва във Варна е, че все повече и повече стари сгради се рушат, продават, на тяхно място изникват нови кооперации, че се опасявам, че в един момент Варна ще остане без историческото си лице, без спомена за отминали времена и погледът ни ще среща само сгради, богати основно в стиловото си несъответствие.

Това, което искаме да направим ние, от Демократична България, е да запазим облика на Стара Варна. Така, както множество туристи с удоволствие се разхождат в старата част на всеки европейски град, така ние искаме това да се случва и при нас. Нашата идея е да се възстановяват и поддържат емблематични за града ни сгради и улици, чийто облик малко по малко може да бъде възстановен с проекти като „Красива България“, както във Варна това се случи преди много години с няколко сгради,

Ние искаме да има интерактивна карта на старите сгради във Варна, която да дава информация за състоянието на всяка сграда и къде може да бъде видяна. Ще се стремим да намерим финансиране по донорски програми и да предвидим и средства в бюджета за такава дейност, това може да бъде реализирано и с публично-частни партньорства. Общината има и законова възможност да ипотекира сгради и да ги ремонтира, ако собствениците не ги поддържат.Ние ще се възползваме от закона, за да я има стара Варна.

Ние не можем да допуснем лицето на Стара Варна да се изтрива малко по малко от облика на града, да си заминават сгради с дух и история, създадени от значими български архитекти и скулптури. Точно това старо и красиво лице на Варна ще привлича туристи в нашия град и ще оставя незабравим спомен у тях.

2. Какво ще предприемете за развитие на Варна в областта на културата?

Варна е град, който има оживен културен живот през лятото и почти никакъв през зимата. Варненци, като че ли, остават встрани от градовете, които реализират мащабни културни проекти, привличащи и местни, и българи от други градове, и чужденци към нашия град. Така и не успяхме да постигнем това и да докараме на фестивал като „Варненско лято“ световно известни имена, които да пълнят залите. Няма нужда фестивалът да се разпъва в седем-осем месеца с по някое събиитийце, колкото да се каже, че продължава дълго във времето. По-добре парите, които се харчат за този фестивал да бъдат използвани да се покани една голяма звезда, която да привлече хилядна публика от цялата страна и съседни страни, отколкото да си играем на фестивал, посещаван от хора, които няма какво друго да правят и отиват, само защото е безплатно. И да се върна на мисълта си, казвам големи звезди, които да пълнят залите, но другият проблем е, че Варна няма големи подходящи зали за културни събития като концерти например. Ние считаме, че Варна трябва да инвестира в изграждането на голям модерен мултифункционален културен център, който да бъде средище за различни културни прояви.

Понастоящем Община Варна има и доста съмнителни критерии за финансиране на културни проекти и ако остане сегашното управление на града, нещата ще продължат неумолимо в тази посока. Ще припомня и че дълги години общината имаше проблем с неплатени авторски права. Организира събития, които включва в културната си програма и се отнася към авторското право на участниците като мутра от крайбрежно заведение. Всъщност това е логично и предвид факта, че тази година общинарите решиха някои от проявите на „Варненско лято“ да се проведат в заведение на плажа.

Ще припомня, че по време на това управление Варна кандидатства за Европейска столица на културата и бяха дадени хиляди за разработване на културна стратегия. И май е добре да благодарим на Господ, че не беше избрана, защото това, което последва като кутурна политика след това и на което сме свидетели година след година, само показва мащаба на начина, по който щяхме да се изложим, ако бяхме станали Европейска културна столица.

Кой има нужда да бъде подкрепен при развитието на Варненската култура? Приоритетно общината трябва да подпомага варненски автори, които имат своите успехи, както и да поощрява културното развитие на децата и младежите.

3. Каква е визията Ви за достъпна градска среда? Ще приемете ли предизвикателството да се движите 1 ден, бутайки бебешка или инвалидна количка?

Ние може би сме единствените, които говорят за проблемите на хората с увреждания от първо лице. Един от най-активните кандидати за общински съветници в листата е Диляна Денева, консултант по достъпна среда, самата тя придвижваща се с инвалиден стол. По време на кампанията тя засне на видео как изглежда движението по варненските улици за хората с увреждания, как изглеждат обществени сгради, сред които и кабинетът на ТЕЛК, недостъпен точно за хората, които се нуждаят от него.

Това, което ние смятаме, че трябва да се направи, е да се пригодят инфраструктурата, сградите и транспорта, така че да бъдат достъпни за всички. По отношение на инфраструктурата това, което трябва да се предприеме, е да се направят скосения на всички тротоари, да има тактилни плочки за незрящите, проходими тротоари, работещи и поддържани асансьорни подлези и пасарелки. Сега нямаме достатъчно достъпни сгради. За да имаме такива, трябва да се упражнява контрол и мониторинг на процеса по проектиране и изпълнение на строежа на всяка нова сграда. Във Варна има някои ключови сгради, които са недостъпни и за които би могло да се кандидатства по проекти за достъпност - Радио Варна, Художествена галерия „Борис Георгиев“;, ФК - частта със залата за пресконференции, също така няма достъпни тоалетни; Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, сцена филиал. Трябва да се направи карта с обозначени напълно недостъпни, такива с елементи на достъпност и пълна достъпност училища и детски градини. Може би не си давате сметка, но едно толкова обичайно място като тоалетните също е недостъпно.

Освен улиците и сградите, градският транспорт също трябва да стане достъпен. Може да се използва приложението Varna traffic, което да показва кой автобус е достъпен. Трябва да има повече пригодени микробуси и по-качествена услуга.

Съзнавам колко ще струва това и колко време ще мине, докато започват да се нормализират нещата. Това е дълъг и тежък процес, но за да сме сигурни, че ще протече изобщо, трябва да имаме стратегия за реализирането му и да се следи надлежно докъде сме стигнали. Ние в Демократична България имаме воля да направим това и се радваме, че имаме в редиците си човек, който може да ни бъде много полезен при всяка стъпка.

4. Какви са плановете Ви за привличане на големи инвеститори във Варна и за икономическия възход на града?

Варна през 2019 г. - все повече бизнеси биват закрити, все повече магазини по централните улици затварят, хората регистрират фирмите си и им плащат данъците в други населени места, младите компетентни хора напускат града. Как стана така, че град като Варна, който се радваше на чудесно развитие в периода 2002-2010 постепенно започва да се превръща в град със западащи функции? Годината не е случайна. През 2009 г. ГЕРБ дойде на власт и посредством инструментариума на бюджета и насочаване на държавния интерес към развиването на бизнеса в Южна България, доведе до сегашната картинка. Нека припомня, че премиерът Бойко Борисов именно във Варна произнесе „ако не ви построя магистралата, ще си останете едно село“. Към днешна дата магистрала Хемус е пак актуална, но да не забравяме, че времето е изборно.

Какво все пак е нужно, за да има инвеститорски интерес към един град? Да има необходимите ресурси, инфраструктура, квалифицирана работна ръка, ясни правила. Във Варна има ресурси, има и висши учебни заведения, които обучават бъдещи кадри, но това, което го няма, е ясни правила и прозрачност. Те са необходими, за да бъде лесно на всеки, който реши да открива и развива бизнес тук. Централно място в нашата програма заема въвеждането на електронно управление на общината, което ще улесни и като време, и като прозрачност бизнеса. Крайно време е също да се прекрати порочната практика с обявяване на обществени поръчки с условия, разписани за конкретна фирма. Ние ще сложим край на тази практика, не може всичко в този град да се прави от все едни и същи фирми. Ние се ангажираме и да има бърза реакция на потребностите на дребния и среден бизнес, за което цел ще говорим с тях, ще ги търсим и ще им задаваме въпроси онлайн. Всяко едно обсъждане ще протича онлайн. Това е формулата за прозрачно управление.

И като говорим за инфраструктура, Варна има нужда и от нова индустриална зона и нов мост. Градът се разширява в посока юг и Аспаруховият мост е и недостатъчен, и стар, неминал през модернизиране.

5. Редица варненски местности и райони са с много лоша или липсваща инфраструктура, незадоволително смето- и снегопочистване, въпреки че плащат високи местни данъци. В какъв обозрим срок тези проблеми могат да бъдат решени?

Различните местности и нови квартали са с различни проблеми и различен напредък в решенията. За почти всички има одобрени Подробни устройствени планове, което е само предпоставка за благоустрояването. Необходимо е да бъдат преминати всички стъпки на инвестиционния процес, а част от тях не зависят от волята на Общината. Първата и най-важна стъпка е провеждане на уличната регулация. Това трябва да стане с отнемане на части от имоти и обезщетения за собствениците. В общия случай има съдебни задръжки от ощетени собственици по прилагането на плановете и това е процес, който не може да се прогнозира. Общината трябва да потърси възможност да провежда регулацията в участъци с преодолими конфликти и да осигури възможност за изграждане на инфраструктурата поетапно.

Другият важен проблем е инвестиционното проектиране, което е в различни фази на завършеност. Във всеки случай проектите за пътната част са водещи, а след тях тези за подземна инфраструктура. Тези територии понастоящем имат временни решения за улици и проводи, за които ще има проблеми за се запазят до завършване на новите и това силно ще усложни обитаването по време на строителството.

Общината трябва да определи улиците, по които може да се работи за всяка местност и квартал и да спешно да започне инвестиционната дейност, като разясни на собствениците на имоти, че това ще става поетапно. В съответствие с разпоредбите на ЗУТ трябва да се осигури възможност на собствениците да извършват благоустрояване за своя сметка, независимо от сроковете на Общината, но подчинено на устройствените планове. Има огромно забавяне със задълженията на Общината в инвестиционния процес и те трябва да бъдат наваксани с интензивна дейност първо на проектантските екипи и едва след това ще има предпоставки за търгове и строителство.

Единият начин за бързо решаване на проблемите е финансирането през европейски програми, за което има откъслечна информация, че „ВиК Варна” ООД е бенефициент със секретни задължения, отговорности и обхват на дейностите, без да е ясно и каква е ролята на Общината. Другата възможност е насърчаване на кооперации от собственици на имоти да изграждат елементи на инфраструктурата за своя сметка или да се търсят възможности за ПЧП, което е необичайно решение, но може да осигури осезаемо скъсяване на сроковете.

6. Какво решение ще предложите за спазване на обществения ред, чистота и опазването на общественото имущество от вандалски прояви?

Въпросът, който задавате звучи така, все едно не е уредно със закон и свързаните с това общински наредби санкционирането на вандалски прояви, както и на нарушения от какъвто и да било характер. Законът си е казал думата по въпроса, само някой трябва да го прилага.

Време е общинска полиция най-накрая да си влезе в ролята, да работи в синхрон с ограните на МВР и да извършва контрол относно поазването на реда и общинското имущество.

Също така, ние от Демократична България смятаме, че е редно, младежи, които имат хулигански и вандалски прояви, впоследствие да положат обществено – полезен труд, за да имат респект към положените усилия и да започнат да ценят и парите и труда на хората.

Когато законите и наредбите започнат наистина да се спазват, тогава и средата, в която живеем, ще се промени.

7. Кои са главните 3 приоритета в програмата Ви?

Нашите главни приоритети са електронното управление, чистотата и разширяването и поддържането на зелените площи, и превръщането на Варна в добро място за инвестиции. Цялата ни програма почива на тези три стълба.

Ние искаме да виждаме Варна зелена, с чисти улици и чисто управление.

8. Какво бихте променили в градския транспорт, за да стане предпочитан пред личния автомобил?

Днес, когато толкова много се говори за въздействието на замърсения въздух върху човешкото здраве е престъпна безотговорност да не обръщаме внимание на факта, че въздухът, който дишаме е все по-мръсен. Да, удобно е да имаме лични автомоболи, удобно е дори да има повече от един в семейството. Но и хората с автомобили, и техните деца дишат същия замърсен въздух и са подложени на същото вредно влияние.

Работата е там, че на хората им е по-удобно в колите. Ами какво ще стане, ако направим градския транспорт удобен? Удобен като върешни части, обслужване, удобен като разположение на спирките, удобен като време? Дали има шанс доста от шофьорите да слязат от колите си и да се качат в автобусите от градския транспорт? Защо не? Защо да не спестят пари и нерви докато се чудят къде да паркират? Трябва само общината да им предложи тази удобна алтернатива. После с течение на времето и този проблем ще намери своето решение, както е направено това в големите европейски градове.

9. Какви са плановете Ви за привличане на повече туристи във Варна и в прилежащите курорти?

Община Варна трябва да продължи политиката си на промотиране на туризма на големите международни борси, но това трябва да става с по-активен маркетинг, с повече средства, с представяне на широк спектър от възможности за туризъм във Варна. Проблемът е само, че що се касае до рекламни материали, общината доскоро нямаше такива, а и тези, които има, са по регионални или европейски проекти.

Общината все още не се ползва и от модерните начини за презентация. Всъщност в това няма нищо чудно, защото повечето чиновници в общината са с аналогово мислене.

Време е да покажем нещо ново. Твърде дълго туроператорите свикнаха да продават евтин опростен продукт, до степен гостите, които идват в хотелите, да се откажат да ходят по екскурзии и културни мероприятия. Точно това и трябва да промотираме по време на борсите - възможността да се закупува туристически пакет, обвързан с посещение на културни събития във Варна. Но ето тук се сблъскваме с факта, че Варна не организира културни събития, които да привличат туристи в града. И това направление трябва да се развива паралелно и в културния, и в туристическия сектор.

Другото, което можем да промотираме на международните борси, е възможността за различни типове турове във Варна и региона - спа, исторически, велосипедни, орнитоложки, винени, кулинарни. Туровете могат да бъдат комбинирани и със съседни страни, като Румъния например.

Време е екипът на общината да помисли и за това да помогне на туристическия бизнес с презентации в страни, които до този момент нямат голям туристопоток и които са склонни да пътуват и в крилата на сезона. Нашата работа като община не е да продаваме и сключваме договори, нашата работа е да разкажем историята на града си по начин, който да привлече повече хора тук.

Нека не забравяме и уикенд туризма и градския туризъм. При наличието на ниско-тарифни превозвачи, бихме могли да привлечем туристи с кратък престой - два или три дена, които да разглеждат забележителности в града, да се възползват от възможности за пазарене и защо не за медицински туризъм и дентални процедури.

10. Община Варна притежава 35% от акциите на Стадион Варна. Какво ще предприемете, за да бъде завършен през вашия мандат.

За съжаление стадион „Варна“ е дългогодишна сага. Там се строи толкова бавно, че само магистрала „Хемус“ бие нашия стадион по време за завършване. В същото време парцели около стадиона бяха продадени и се започна бясно строителство, което едва ли е било целта на апортиране на имоти от страна на общината.

Когато се запознаем с документацията относно договора на фирмата – изпълнител ще имаме повече яснота за възможност за реакция. Доколкото информацията, която получаваме от медиите е достоверна, държавата се готви да дава пари за стадиони, заради кандидатурата на страната ни за европейско и световно първенство по футбол. В същото време в стадион „Варна“ се твърди, че са похарчени 50 милиона, от всички 70, предвидени за строителството му, а степента на завършеност е далеч от поне 2/3. Отново непрозрачно харчене на публични средства.

11. Каква е позицията Ви за справяне с популацията на безстопанствени животни във Варна?

Доколкото успяхме да се информираме, проблема с бездомните кучета отново е на ниво безотговорност на общинска администрация. Кучкарникът в с. Каменар е затворен, а на фондация „Лъки Хънт“, която има договор с община Варна не се предоставя възможност да го ползва. Те имат база в гр. Девня, но е очевидна нуждата от повече грижа за бездомните животни, които на глутници обикалят кварталите и масово ни се оплакаха граждани от това. Ще се постараем да се свържем с „Лъки Хънт“, засега телефона за контакт е изключен, за да разберем за проблема от първа ръка.

Грижата за гражданите на Варна, както и грижата за животните е в основата на нашата програма, защото досега никой не го бе грижа, та за това Варна изглежда по този начин. Бездомните котки от друга страна стават все повече и това е проблем, който ще стои на дневен ред за следващия общински съвет и администрация. Ще трябва да се вземат мерки животните да не са по улиците и да имат нормални условия за живот.

Ще инициираме кампания за осиновяване на безстопанствени котки и кучета и ще поощряваме варненци, които го направят с бонуси с ваксинации и по-нисък данък.

12. Не е тайна, че зелените площи във Варна намаляват, като при това се случва за сметка на презастрояване. Може ли проблемът да бъде решен и как?

Един от приоритетите в нашата програма е разширяването на зелените площи и поддържането им. Планираме да създадем интерактивен зелен регистър, който да се осъвременява непрекъснато и да се използва за мониторинг. Зеленият регистър ще дава информация за  архивни данни и състояние към момента;  предвиждания за развитието с период на реализация;  видове на дърветата и особености на озеленяването;  възможност за въвеждане на потребителски данни за актуализиране на информацията; професионално изготвена система от правила, указания и ограничения за поддържане на зелената система, достъпна за всеки потребител;  данни за договорите за поддържане на озеленяването, включително за предходни периоди, финансови параметри, фирми и персонално ангажирани специалисти. Тоест, ние предлагаме да се създаде пълен ред, защото не може да се правят нещата на парче и да не се знае къде какъв проблем има градската среда със зелените площи. Твърде скъпо ще ни излезе в крайна сметка, скъпо в здраве, да си играем на зелено тото и „тука има, тука нема“. Крайно време е да спрем и безраборното обезглавяване на дървета, наречено „санитарна сеч“. Не че не е необходима такава, но не е този начинът.

Друга идея, по която ще работим и която ще доведе до увеличаване на зелените площи, е вертикалното озеленяване. Това е едно едновременно красиво и полезно решение, защото, както и вие споменавате във въпроса, зелените площи намаляват.

13. За или против високото строителство в идеалния център на Варна?

Макар да мислим, че като всеки развиващ се град, Варна има нужда от нови сгради за нуждите на бизнеса и жителите, ние смятаме, че мястото на сградите с високо стрителство не е в центъра. В центъра на Варна е Стара Варна, която и без друго дава нови и нови жертви. Губим сгради с архитектурна и скулптурна стойност, които придават очарование и в крайна сметка определят облика на центъра. Усилията ни ще бъдат насочени към това да запазим тези места, а не да загрозяваме централната градска среда с високи бизнес сгради.

14. Какви са реалните алтернативи на Аспарухов мост, които могат да бъдат започнати или да се случат по време на идния кметски мандат?

В ОУП е заложено трасе през езерото до с. Казашко с основна функция да свърже двете магистрали „Хемус” и „Черно море”, като част от националната пътна мрежа.

Варна има нужда от решение, което да дублира функцията на „Аспарухов мост” и да реши проблемите с градския трафик. Към настоящия момент са неприемливи компромисите за логистика при бедствия и аварии. Пред община Варна има реална алтернатива за решаване на проблема. Това може да бъде тунел под езерото или през каналите и острова.

Добра и бърза възможност за решаване на проблема е публично-частно партньорство, с което да се предостави концесия и разходите да се възстановяват през такси за преминаване. При изгодно за Общината договаряне, може да бъдат осигурени приходи в бюджета след изтичане на срока по концесията, а дори и преди това. Подобно решение е напълно приемливо, ако се запази възможността за преминаване през „Аспарухов мост” без такси.

Навлизането на частен интерес в проблемите на Общината, би ускорило значително инвестиционния процес и реалните резултати могат да бъдат постигнати в много по-кратки срокове, стига да се прибегне до прозрачни и предвидими преговори и не се ползват практиките от ПЧП със стадион „Варна”.

15. Как смятате да подобрите е-услугите за гражданите. Каква е визията Ви за дигиталното управление на Община Варна.

Този въпрос е от висок приоритет за нас, ние сме убедени, че бъдещето на Варна е свързано с електронното управление. Нарекли сме тази част от програмата си „Дигитална Варна - умни решения за умен град“. Този подход ще вкара общината в джоба на всеки един от нас, ще имаме бърз и лесен достъп до всичко. Ние вярваме, че Варна може да бъде дигитална, не просто защото е модерно, а защото дигитализацията повишава качеството на живот, улеснява гражданите, комуникацията на бизнеса с общината става по-ефективна и корупцията намалява. И понеже е наистина важно да стане ясно, какво точно представлява електронното управление, ще си позволя вместо да ви го разкажа, да приложа обобщена информация от прогрмата ни.

Ние искаме да изградим дигитална Варна:

• за ефективност, удобство, достъпност, прозрачност

• в помощ на малкия и средния бизнес

• за облекчение за гражданите

Предимствата на дигиталния град са:

Електронна идентификация – с нейна помощ

ще може:

• да се използват електронни административни услуги през телефона или компютъра;

• да се използва мобилния телефон вместо билет или карта за градския транспорт;

• да се обменят документи с всички общински структури чрез единна система;

• да се вземе електронно участие при вземането на решения относно бъдещето на града и др.

Електронен профил на гражданина - позволява

смяна на партиди и регистрация за услуги - ток, вода, парно и др.;

автоматично класиране за детски градини и др.

Електронно участие на гражданите  в електронни

референдуми и консултации


Обслужване без гише - приоритетно

електронизиране на най-използваните административни услуги

Портал за бизнеса - единен портал, който обединява информация за всички преписки, уведомления, Е-услуги и „събития за бизнеса

Електронен градски транспорт - гъвкави решения в таксуването и начина на събиране

Паркиране - електронно наблюдение и гъвкаво плащане съобразно интереса към определените зони

Умен град - отворени данни за:

• качеството на въздуха

• паркиране

• пътна безопасност,

• разписания на градския транспорт и ремонти

• разходи на СО

• общинска собственост

• обществени поръчки

• приходи на общински дружества и др.

Отворени данни - събиране на качествени данни

и тяхното публикуване в отворен формат, от което да се възползват граждански

инициативи и бизнесът

16. През летните нощи булевардите на Варна се превръщат в състезателни писти за мотоциклети. Как бихте решили проблема?

Този проблем има само едно решение за мен - упражняване на ефективен контрол от страна на полицията. Нима полицията не знае, че има гонки? Къде са те? И кога са? Всички ги чуват повече от ясно. Просто трябва да бъдат предприети необходмите действия.

17. Къде според вас е мястото на Пристанище Варна?

Пристанището трябва да се изнесе от сегашното си място в една от най-атрактивните зони на града. В ОУП е определено мястото на новия терминал. Основният ефект е да се отвори достъпът до морето за нуждите на града, да се изнесе товарният трафик, да се отдалечат дейностите по товарене и логистика от жилищните зони.

На старото място трябва да остане само пътнически терминал и яхтено пристанище със съпътстващите ги луксозни магазини и заведения.

За да има смисъл от това начинание трябва и ЖП гарата да се изнесе на запад на мястото на спирка „Варна”, а сградата на старата гара да стане културен център както в Париж д’Орсе. Това също ще има ефект върху трафика в централните части на града.

18. В момента по Алея първа се движат автомобили, потенциалните тротоари официално са паркоместа, а пешеходците се движат по пътното платно. Какво решение ще предложите?

Ние смятаме, че трябва да има абсолютна забрана за движение на автомобили по Алея Първа. Там трябва да има само атракционно влакче, велоалея и пешеходци. Ще трябва да се постигне консенсус с фирмата-собственик, тъй като в момента пешеходци и велосипедисти рискуват живота си, разминавайки се с автомобили.

19. Кой е най-мащабният инфраструктурен проект, който планирате? (извън обявеният от ВиК Варна)

Варна има нужда от околовръстно шосе и то е толкова належащо, че трябва да се започне от ден първи на следващия кмет.

20. Какво не може да обещаете на варненци?

Не мога да обещая, че нещата ще продължават по същия начин като досега, защото няма.

(32)  (28)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Коментари
16:18ч. 23 Октомври 2019 #1
robyst
Благодаря ако сте от седерасите които навремето порутихте България със сигурност няма да гласувам за вас!
Новини от Варна, региона и света
След гонка, съпротива и удар по полицай, задържаха мъж от варненско село
Днес, 28 Септември 2020 19:18
40-годишен мъж от варненското село Разделна е бил задържан от полицията след истински екшън разиграл се в нощта на 24 срещи 25 септември, съобщиха от МВР за Moreto.net. Около 1 часа след полунощ в село...
Михаил Златанов е новия зам.министър на вътрешните работи
Днес, 28 Септември 2020 19:05
За заместник-министър на вътрешните работи е назначен Михаил Златанов, съобщават пресслужба. Михаил Златанов е завършил ВВОУ "Васил Левски"- Велико Търново с придобита образователно-квалификационна степен...
Омбудсманът поиска пълноценен достъп на журналистите до парламента
Днес, 28 Септември 2020 18:54
Омбудсманът доц. Диана Ковачева изпрати писмо до председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, в което препоръчва да се ревизира решението, регламентиращо работата на парламентарните журналисти...
Във Варна върнаха на първата инстанция делото за контрабанда на над 16 тона прекурсори
Днес, 28 Септември 2020 18:44
Апелативният съд отмени присъдата на първоинстанционния Окръжен съд – Варна и върна за ново разглеждане делото за контрабанда на над 16 тона прекурсори и материал за производство на синтетични наркотици....
Без ток във Варна и областта утре...
Днес, 28 Септември 2020 18:43
Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: 09:00 ч. до 16:00 ч. гр. Варна - м-ст Свети Никола,...
Утре ЕНЕРГО-ПРО спира тока на администрациите на ВиК Добрич и Шумен
Днес, 28 Септември 2020 18:32
От утре, 29 септември, започва поетапното изключване на електрозахранването на обекти на ВиК Добрич и ВиК Шумен, съобщават от Енерго Про. За периода 09:00 – 11:00 часа без електрозахранване ще останат...
Еднократни социални помощи за 205 души във Варна
Днес, 28 Септември 2020 18:20
205 души във Варна ще получат еднократни социални помощи, реши единодушно ресорната комисия към местния парламент. Сумите варират между 100 и 300 лева и се дават за покриване на инцидентно възникнали жизнени,...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
продавам апартамент
Продавам тристаен апартамент в гр.Варна, кв.Виница, състоящ се от дневна-трапезария с кухня, баня-тоалет, склад, спалня, детска стая, балкон, коридор и тераса. Изложение изток запад. Затворен комплекс...
Полезно
Женско списание Безплатни курсове
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net във Facebook