Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Новини

Министерството на здравеопазването публикуват информация какво трябва да знаят родителите на деца, посещаващи детски заведения и училища в условията на COVID-19. В детската ясла/детската градина на детето ми има положително за COVID-19 дете. Трябва ли да изследвам детето си? Подлежи ли то на карантина? Продължава ли детската градина да работи? Мога ли да ходя на работа, в случай, че детето ..
Новини

Министерският съвет одобри проект на Закон за българския жестов език. Чрез него се цели признаване на жестовия език като естествен самостоятелен език, както и осигуряване на условия за ефективно включване на глухата общност в България във всички сфери на обществения живот....
Новини от Варна, региона и света

#ПопитайВарна: 20 въпроса към Костадин Георгиев, кандидат за кмет на Варна

Сряда, 23 Октомври 2019 14:56
Източник: Moreto.net   
(2)   (27)

На 15 октомври попитахме Вас, читателите на Moreto.net, какви въпроси имате към кандидат -кметовете на Варна. В коментар под статията в медията и в социалната мрежа всеки имаше възможност да зададе въпрос. Събрахме и обобщихме най-честите и интересни въпроси, които имате. Зададохме към всички кандидати едни и същи - вашите 20 въпроса. Отговорите им са публикувани без никаква редакторска намеса от страна на Moreto.net

#ПопитайВарна: 20 въпроса към 11 кандидати за кмет на Варна (всички на едно място)Костадин Георгиев е кандидат за кмет на Варна издигнат от ПП "Християндемократическа партия на България"

1. Каква е визията Ви за запазване на сградите от Стара Варна, включително и тези, които не са паметници на културата?

Визията ми е следната: Голяма част от ремонта на всички стари сгради да са за сметка на община Варна, тъй като те са „наследството” на варненци! През годините много от сградите са сменили своите собственици поради имотни делби или финансови затруднения. Но не повече от 60% от цената на ремонта. Към община Варна ще бъдат създадени общински фирми за ремонт на тия сгради, защото ако общината пуска обществена поръчка, това би означавало голяма част от парите да отидат като печалба в частната фирма, а не обратно в общината. Освен това общината би спестила и 20% от ДДС, както и около 50% печалба!!!

Остатъка от 40% от цената на ремонта, ще се заплати от собствениците на имота за срок до 10 години, с лихва не повече от 3%. Ако варненци смятат че общината би загубила пари от такива сделки ще им отговоря по следния начин: С цел икономии за община Варна-респективно НАШИТЕ ПАРИ, ще искам ако бъда избран за кмет, да се създадат общински фирми за ремонт на пътна инфраструктура, ремонти, сметоизвозване, подръжка на морската градина и парковете! Ще искам община Варна да си изгради или закупи предприятие за изготвяне на асфалтова смес където вместо варовик, ще се слага здрав материал с цел дългогодишна експлоатация! Ще вметна че за да се заеме управленско място за назначение на общинските фирми, ще има конкурс с изпитателен срок съгласно българското законодателство!

2. Какво ще предприемете за развитие на Варна в областта на културата?

През летния сезон да се предостави място за базар на книги, на поносим наем на издателствата в района около Раковината или под Пантеона или пред Пантеона!

Община Варна да спонсорира актьорите от кукления театър за изнасяне на представления в училищата за децата до 3 клас! Да предоставя костюми и сценично оборудване на Операта, драматичния театър и кукления театър! Да участва в създаването на театрални групи по училищата!

Бих предложил община Варна да обяви конкурс за ”дупката” за обществена библиотека на Варна, като най-долу да бъде изграден музей със стъклени стени-по възможност!

3. Каква е визията Ви за достъпна градска среда? Ще приемете ли предизвикателството да се движите 1 ден, бутайки бебешка или инвалидна количка?

Като за начало бих предложил подходите за инвалидни колички да е не с плочки а да са асфалтирани, за да няма ръбове! Бутал съм бебешка количка по тротоарите на град Варна и знам какво е това предизвикателство, затова ще настоявам всички тротоари да се асфалтират, с изключение на тротоарите в самия идеален център. Това би донесло икономии на бюджета на Варна за дълги години напред! Ще разреша всички инвалиди с 40% и нагоре да се възползват от синия талон за инвалиди за паркиране на инвалидните места до 4 часа! Това е изцяло от правомощията на кмета и на общинския съвет!

4. Какви са плановете Ви за привличане на големи инвеститори във Варна и за икономическия възход на града?

Във Варна имаше големи предприятия, които осигуряваха работа на хиляди варненци. Имаме готова изградена и работеща под всякакъв минимум корабостроителница, кораборемонтен завод и пристанище! Корабостроителния завод е вече в частни ръце, кораборемонтния също, остана единствено пристанището на Варна! Там си има ръководство което се грижи за товарооборота и е тяхно задължение! Кмета има правомощията да търси туристи и круизни кораби които да застават на Пристанище Варна-Морска гара. Може да инициира побратимяване с други градове от морския регион с цел туризъм.

5. Редица варненски местности и райони са с много лоша или липсваща инфраструктура, незадоволително смето- и снегопочистване, въпреки че плащат високи местни данъци. В какъв обозрим срок тези проблеми могат да бъдат решени?

До 2 години след създаването на общински фирми за изграждане на инфрастуктура, ремонти, строителство и след проверка за ПУП ще се започне изграждане и урегулиране на този проблем. Парите за това ще дойдат главно от икономии за обществени поръчки на частни фирми, където печалбата е над 50%! До тогава данък сгради трябва да се намали или премахне. Навярно би имало съпротива от някой общински съветници но бюджета на Варна е достатъчно голям за да поеме опрощаването на данък сгради, до изграждане на прилежащата инфраструктура! Времето за завършване не мога да преценя на този етап!

6. Какво решение ще предложите за спазване на обществения ред, чистота и опазването на общественото имущество от вандалски прояви?

Първо смяна на кмета който отговаря за обществения ред и назначаване на такъв след конкурс! Общинска полиция на велосипеди, както и назначаване са служители като охрана към общинска фирма за охрана, докато позволява сезона! Поетапно подменяне на пейките с по масивна изработка на дървен материал и по надеждно закрепване от сегашното! Хора, задържани за рушене на общинско имущество-чупене, рушене, къртене и боядисване на паметници и общинска собственост да бъдат давани на правозащитните органи! За поддържане чистотата на морската градина и парковете се ангажирам да говоря с ръководството на варненския затвор за наемане на хора лишени от свобода, но само на такива с присъди причинени от катастрофа и не употребили алкохол и наркотични вещества, хора причинили смърт по непредпазливост! Проверка на всички камери които служат за наблюдение и слагане на такива където няма такива!

7. Кои са главните 3 приоритета в програмата Ви?

1. Спиране на назначение в община Варна без конкурс и мораториум за продажба на общински имоти и строителство от общински фирми на общински жилища! Изграждане на заслон за бездомници целогодишен. Осигуряване на топла супа поне веднъж дневно за бездомниците а защо не и на обяд с помощ на богати дарители!

2. –Влизане и ремонт на малките улици, както и асфалтиране на тротоарите с изключение на идеален център с цел икономии на общинския бюджет и ударно озеленяване с широколистни дървета!

3.- Искане за финансов одит на община Варна!!!Освобождаване на автобусната лента за движение на таксиметрови автомобили. На всяка спирка в началото да може да стои по един таксиметров автомобил!

8. Какво бихте променили в градския транспорт, за да стане предпочитан пред личния автомобил?

Разширяване на тролейбусната мрежа! Закупуване на автобуси и тролейбуси от типа Соларис с кандидатстване за евро средства и замяната на стари такива. Увеличаване заплатите на автобусните водачи, както и на тролейбусните за да стане привлекателен техния труд, намаляване на администрацията в Градски транспорт, увеличаване на часовата разлика от един час на три часа на билета който ще закупим от автомата за билети! Издаване на безплатни карти за хора с увреждания от 30% и нагоре! Хора с над 70 години да пътуват безплатно само с лична карта!

9. Какви са плановете Ви за привличане на повече туристи във Варна и в прилежащите курорти.

Тъй като не съм запознат с този сектор, бих разчитал на общинските съветници и специалисти от туристическия сектор, но и на тур операторите, , ресторантьорите, и концисионерите на плажове! Кмета трудно би повлиял на ценообразуването, предлагане на атракции и туристически пакети! Ако всеки заинтересуван хотелиер иска да има по голяма заетост от туристи, то би могло заедно с мен да се изготви обща програма за туризма във Варна, както и рекламирането и!

10. Община Варна притежава 35% от акциите на Стадион Варна. Какво ще предприемете, за да бъде завършен през вашия мандат.

Първо ще се заинтересувам дали има нарушение защо общината има 35% и ако има, а явно има, бих подал сигнал до прокуратурата! Дали общината или някой от нея е продавал общински терени на силно занижени цени? Другия вариант би могъл да бъде община Варна да изкупи обратно 16% от акциите на стадион Варна, за да може община Варна да си възвърне контрола над управлението! Никоя мафия не е по силна от държавата, ако държавата си е на мястото!!!! Друг е въпроса за състоянието на прокуратурата!

11. Каква е позицията Ви за справяне с популацията на безстопанствени животни във Варна?

Много е лесно, за всяко хванато куче и предадено в Общинския кучкарник да се дава парична награда. Там животното ще се обработи, обезпаразити и маркира по надлежния ред. За една година този проблем вече няма да съществува с популацията!

12. Не е тайна, че зелените площи във Варна намаляват, като при това се случва за сметка на презастрояване. Може ли проблемът да бъде решен и как?

Спиране издаване на разрешения за строежи на общински терени, както и на частни такива в които влизат паркове, дървета, детски и спортни площадки. Бюджета би поел изкупуване на частни терени по пазарни цени и вписването им като общински, щом като общината даде 43 милиона лева за дупката! Има възможност града ни да се развива на Юг от Варненското езеро, нека инвеститорите се насочат в нея посока, дори бих им съдействал за това! Всяка свободна площ бих залесил с широколистни дървета! Ще има абсолютна забрана за рязане на дървета, освен в краен случай ако има опасност от причиняване на смърт и то след оглед от специалисти! И преди някой да каже че това е популизъм, бих му отговорил че бюджета на Варна е 497 милиона лева, срещу 320 милиона за Пловдив!

13. За или против високото строителство в идеалния център на Варна?

Против всяко строителство, ако за поне 70% няма изградени места за паркиране! Високо строителство само в крайните квартали на Варна, след внимателно разискване с гражданите от квартала!

14. Какви са реалните алтернативи на Аспарухов мост, които могат да бъдат започнати или да се случат по време на идния кметски мандат?

Има нужда от втори мост, който да изведе трафика към Варна, но преди да се изгради, трябва в квартал Аспарухово да има болница, която да е в състояние да поема тежки случай на пострадали пациенти или на такива която неотложната помощ е наистина неотложна и свързана с живото спасяваща операция! Това води и до апаратура която имат и Света Марина и Света Ана, както и нужните специалисти! Защо го казвам това? Защото движението става все по натоварено и риска от ПТП се увеличава всеки възможен ден, освен това голяма част от камионите които ще обслужват новия мост допълнително ще натоварват трафика! Колкото до мястото къде да бъде самият мост според мен е той да започва Харамията и да излиза до село Казашко, за освобождаване на транзитния трафик! Варна като голям град има реалната възможност да се възползва от европейски средства и малка част да е от държавата! Височината трябва да е достатъчно голяма, за да преминават под него и голямо тонажни кораби, бълкери и контейнеровози!

15. Как смятате да подобрите е-услугите за гражданите. Каква е визията Ви за дигиталното управление на Община Варна.

Искреното ми желание е да става всичко по електронен път, за да се избегне висенето по опашки на гишета! Да си подаваш заявлението за дадена услуга и в кратък срок да получаваш искания документ! Това ще изисква огромен обем работа според мен и общината би имала нужда от необходимите специалисти за това, но с общи усилия би трябвало да успеем! Няма да е лошо ако Варна стане първата община с дигитално управление! Това ще доведе и до намаляване на администрацията и бюрокрацията!

16. През летните нощи булевардите на Варна се превръщат в състезателни писти за мотоциклети. Как бихте решили проблема?

С камери на местата за дрифтове, и ‘’легнали полицаи” поне един, на кръговите движения! С мотоциклетите проблема е голям, защото полицаите нямали право да ги ‘’гонят” и да ги гонят не могат да ги хванат. Поставяне на камери на такива отсечки! Това е задача на КАТ и общинска полиция с цел опазване на реда и спокойствието на гражданите на Варна!

17. Къде според вас е мястото на Пристанище Варна?

То си е на мястото!!! Просто с годините пристанището стана много апетитна хапка за разни богаташи с финансови възможности. Тук обаче вината за разграбването му е на всички правителства до сега!!! Не е нормално държавата да ‘’КЪСА ГЛАВАТА” на кокошката която снася ‘’златни яйца” Ако погледнем Констанца, Гърция и турция, ще видим че държавите инвестират в нова техника, създават нови линии, изграждат инфраструктура! Тук нещата са тотално объркани, дори общински съветници гледат да откъснат парче от ‘’баницата” Портних пък иска да строи опера!!! Не пристанище Варна пречи на варненци, а Варна пречи на пристанището! Оправданията на кмета Портних че камионите усложнявали трафика, бих го попитал а камионите за частнит пристанища от къде минават?

18. В момента по Алея първа се движат автомобили, потенциалните тротоари официално са паркоместа, а пешеходците се движат по пътното платно. Какво решение ще предложите?

Изграждане на триетажен паркинг в началото на алеята посока Почивка! До първа буна, там има място за тях. Освен това алеята е място за разходка! Общината може да създаде общинска фирма за превоз с туристически влакчета на символични цени за тия които не искат да се разхождат. Символичните цени ще са достатъчни за заплати на водачите и поддръжка на влакчетата а и печалбата ще влиза в общинския бюджет! А зареждането на заведенията може да става отново с такива влакчета в определен час!

19. Кой е най-мащабният инфраструктурен проект, който планирате? (извън обявеният от ВиК Варна)

Ударен ремонт за цялостно асфалтиране на малките улици, както и асфалтиране на тротоарите с изключение на идеален център! Създаване на общински фирми за ремонт, строителство и сметоизвозване, яхтено пристанище в района на Варненско езеро на южния бряг на самото езеро. Подпомагане по всякакъв начин за развиване на пристанище Варна-Изток с качествен ремонт и нова инфраструктура, нова товароподемна техника и жп-връзки! Рекламиране на на-голямото пристанище на Варна по всички възможни начини и средства! Изграждане на ВиК за Константиново и пречиствателна станция!

20. Какво не може да обещаете на варненци?

Няма да мога да обещая следното: Че няма да има референдуми и че исканията им няма да бъдат чути! Кмета има право да се допита с референдум за живота и развиването на Варна за важни въпроси касаещи всички нас! Че кмета на община Варна няма да има приемен ден, напротив, ще има в следния график: Всеки работен ден от 07.00 до 08.00 всеки ден до двама човека и всяка първа събота от месеца, от 07.00, до 19.00! Не мога да обещая че няма да търся съдебна отговорност от всеки, който с действията си или бездействията си са донесли щети за община Варна! Няма да обещая че бих подкрепил сегашния председател на общинския съвет Балабанов за нов председателски пост на общински съвет Варна! Няма да обещая че ако в общински съвет Варна един известен с този пост варненец –вечен общински съветник минал през различни партии, вземе дейно участие за пореден път в изготвянето на бюджета че няма да гласувам против!!!

(2)  (27)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Коментари
16:26ч. 23 Октомври 2019 #1
robyst
Вече никой не си спомня за вашата партия!
Новини от Варна, региона и света
Семинар "Образование в Холандия" 2020 във Варна
Четвъртък, 24 Септември 2020 08:30
UNIFY е единственият специализиран консултант за образование в Холандия и тази есен ще проведе на живо семинар "Образование в Холандия 2020". Събитието ще се проведе Петък, 25 Септември 2020 в Галерия...
91 проверени под карантина днес във Варна и областта
Четвъртък, 24 Септември 2020 19:13
Днес във Варна и областта са проверени 91 души за спазване на наложената им задължителна домашна карантина, съобщават от полицията за Moreto.net. Проверките са извършени по адреси на лица, поставени...
76-годишен блъсна мотоциклетист във Варна
Четвъртък, 24 Септември 2020 19:01
76-годишен шофьор е блъснал мотоциклетист при пътен инцидент станал вчера около 9:25 часа на кръстовището на бул. "Трети март" и ул. "Мургаш" във Варна, съобщиха за Moreto.net от полицията. 76-годишният...
Кралев се надява от 1 октомври състезанията на закрито да са пред публика
Четвъртък, 24 Септември 2020 18:48
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе среща с представители на федерациите по волейбол, баскетбол, хандбал, хокей на лед, футзал и водна топка, на която обсъдиха нужните противоепидемични...
Отново блъснат на пешеходна пътека във Варна
Четвъртък, 24 Септември 2020 18:37
Пореден случай на блъснат човек на пешеходна пътека бе регистриран във Варна съобщиха от полицията Moreto.net Инцидентът е от вчера, 23 септември около 6:50 часа сутринта на кръстовището на ул. "Отец...
70 учители с COVID-19 в страната, шестима от тях във Варна
Четвъртък, 24 Септември 2020 18:25
По информация от регионалните управления на образованието от началото на учебната година до днес 81 ученици и деца (0,01%), посещавали училище или детска градина, са с положителни проби за COVID-19, съобщават...
Стикер „Национално меню“ ще привлича туристите към българската кухня
Четвъртък, 24 Септември 2020 18:17
Представители на профилирани гимназии и средни училища, обучаващи в професионално направление „Туризъм“, от цялата страна, взеха участие в работната среща по изпълнение на проект „Професионална селекция...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Безплатни курсове
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.0 + 0.9
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net във Facebook