Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Варненско семейство "атакува" всички върхове с вулкани на планетата (снимки)

Сряда, 14 Август 2019 10:29
Източник: Moreto.net   
Да покорят всички върхове вулкани на планетата е най-голямата мечта на семейство авантюристи от Варна. Ралица, Живко, Анабел и Рейн живеят във Великобритания и използват всеки свободен миг, за да се потопят в незабравими, екстремни преживявания. Те са сред най-колоритните участници в легендарния плувен маратон „Галата-Варна“ и набиращото лавинообразна популярност масово преплуване в морето „1000 х 1000“, научи Moreto.net.

Това лято, няколко дни, след като изкачиха най-високия връх в Япония – Фуджи (3776 м.), маратона преплуваха бащата – Живко и синът от фамилията Рейн.

„За нас е голямо предизвикателство да плуваме „Галата-Варна“! Правим го с огромен заряд и удоволствие“, споделиха Живко и Рейн минути преди да стартират от плажната ивица на Карантината.

В края на юли колоритното семейство от Варна прибави към списъка с мечтите си още един сбъднат блян – покоряването на най-високия връх в Страната на изгряващото слънце, изгасналият вулкан Фуджи.

Свещената за японците планина е най-известният символ на страната - център на седмия по-големина остров Хоншу.

Със своята височина от 3776 м. угасналият вулкан е най-високият връх в Япония. Последното му изригване е било преди близо 400 години. Много митове и легенди са свързани с планината Фуджи и са я превърнали в център на религиозното мислене. Наричат я още Фуджи-сан, навярно заради почти съвършенната й форма на вулканичен конус, който излъчва могъщество и непристъпност.

При ясно време върхът може да се види от столицата Токио. Наречен е на будистката богиня на огъня Фучи и е свещената планина на шинтоистката богиня Сенген-Сама, чието светилище се намира на върха. Това е най-свещената от Трите свещени японски планини.

„Решили сме да изкачим всички вулкани на планетата. Преди това покорихме Килиманджаро (5892 м). , който също е вулкан. Миналата есен, през ноември катерихме в Италия, в Алпите. За първи път бяхме вързани с въжета, вървяхме по лед, аклиматизирахме се трудно. Миналата Коледа съпругът ми изкачи величествения гигант на Андите – Аконкагуа (6962 м).

Ралица признава, че докато са атакували Фуджи, се е наложило да вървят по доста каменист терен. „Нямаше сняг и това беше най-доброто време за изкачване. В Япония в момента е лято, беше изключително горещо – 36 градуса, но влагата е убийствена и се усещат като 47. Постоянно лепнеш, беше много трудно. Докато изкачвахме беше топло, за първи бяхме с къси ръкави – което при атакуване на четирихилядник в Европа няма как да стане. На връщане беше доста трудно“, разказва Ралица. Заедно с мъжа на живота й и двете им деца посещават изградения на върха храм. Местните вярвали, че изкачвайки върха, човек пречиства душата си.

„Най-интересното беше , че докато катерим се разминавахме с хора над 80 г. – възрастни мъже и жени. Казаха, че изкачват върха няколко пъти в годината. Те бяха нашият стимул“, допълва смелата варненка.

Низ от богати впечатления е добило семейството по време на престоя си в Страната на изгряващото слънце. От местната кухня пробвали морски дарове и водорасли, утолявали жаждата в адската жега с вкусна местна бира. Категорични са, че от българските гозби, по-хубави няма. „Плодовете в Япония са много скъпи – за 5 зрънца грозде броиш 8 долара, 3 ягодки струват 5 долара, две праскови са десет. Плодовете там ги подаряват като скъп подарък. Риби, калмари, всичко е много вкусно“, донажда майката на Анабел и Рейн. В Япония децата и родителите им се докоснали до местния фолклор по време на музикален фестивал, който посетили.

Впечатлило ги това, че в азиатската държава е чисто като в аптека. Навсякъде боклукът се събирал разделно, отпадъците се преработвали и се унищожавали на мига.

Величествени горски масиви опасват Япония. Но местните „не секат, а внасят дървесина“, впечатлена е Ралица.

На северния склон на връх Фуджи се намира очарователната местност на петте езера на планината. Те са се образували в ниски места, преградени от потоци лава. Много жители на Токио използват тази местност, намираща се на височина между 700 и 900 метра като място за почивка.

Въпреки че край бреговете на езерата има игрище за голф и увеселителен парк, районът около вулкана е част от големия 1223 кв. км национален парк „Фуджи – Хаконе – Идзу”.

Изкачването на всяващия респект Фуджи определено е едно от най-големите предизвикателства, които Япония може да предложи. Но Ралица, Анабел, Живко и Рейн са готови за още по-големи предизвикателства. Следващата мечта в богатата огърлица от скъпоценни кътчета, за която копнеят, е... околосветско пътешествие. А след като го осъществят, Варна отново ги приканва да преплуват юбилейното 80-то издание на най-старото плувно състезание в България – маратонът „Галата-Варна“!

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Истории
Изчезналият манастир "Свети Димитър" край Варна
Понеделник, 16 Януари 2023 15:08
"Князът е запленен от Варна и иска да се върне и да прекара тук по-дълго време през септември. Целият бряг на морето в този край е засаден с чудесни лозя. Най-хубавият момент е през есента, по време на...
Какво е предлагала най-модерната сладкарница във Варна в началото на 20-и век
Вторник, 10 Януари 2023 10:26
След Освобождението Варна разцъфва. Обликът ѝ придобива все по-европейски вид с красивите сгради, които се появяват в централната част, с хотелите, множеството кафенета. Морската градина и морските...
Стара Варна: Какво се крие зад историята на паметника на Христо Ботев
Четвъртък, 5 Януари 2023 14:09
На 6 януари 2023 г. се честват и 175 години от рождението на Христо Ботев. На паметника му в 11:00 ч. Морската градина във Варна ще бъдат положени цветя и венци. Паметникът на Христо Ботев в Морската...
Стара Варна: Търси се водометач и ловец на мухи
Четвъртък, 1 Декември 2022 16:08
В съвремието каналите за реклама, предлагане на услуги и работа, са многобройни. В миналото обаче разнообразието от възможности за представяне на продукт или публикуване на обява далеч не са били толкова...
Потънали селища на хиляди години край Варна разкриват своите тайни
Сряда, 30 Ноември 2022 09:24
Наколните селища край Варна били обитавани преди няколко хиляди години от първобитно рибарско население, което си правело жилища, за по-голяма сигурност, върху колове над водата. Коловете на постройките...
Коя сграда във Варна е носила името Людмила Живкова
Петък, 25 Ноември 2022 10:33
Една от най-емблематичните сгради във Варна е Фестивалният и конгресен център. През изминалото лято навърши своите 36 години. Архитектурното произведение е дело на архитект Косьо Христов, който е и автор...
Стара Варна: Часовникът с биография
Петък, 11 Ноември 2022 15:28
Първите часовникови кули в България се появяват още през XVI и XVII век в някои по-големи занаятчийски и търговски центрове. Строителството им се разширява през XVIII и XIX век, когато започва да се съживява...
Спомени и бележки: Първият варненски водопровод
Петък, 4 Ноември 2022 10:25
В книгата си „Спомени и бележки” Иван Церов (кмет на Варна в периода 1909-1912 г.) разказва за полагането на основния камък на първия варненски водопровод, споделят от Регионална библиотека "Пенчо Славейков"...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Най-четено от Истории 1 2 3
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.1 + 1.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook