Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Преди 69 години Варна бе прекръстена на Сталин

Четвъртък, 20 Декември 2018 18:49
Източник: DarikNews.bg   
Днешният 20 декември е исторически за Варна. На този ден преди 69 години Варна е прекръстена на Сталин. Така градът се нарича близо 7 години, след което си връща старото име, което носи от векове.

Това е и единственото преименуване на пристанищния град, откакто той носи името Варна.

Смяната на името се извършва само за няколко дни, а повод е 70-тата годишнина на вожда на СССР. Преименуването на Варна става в бурните и неособено понятни години след Втората световна война, когато държавната и политическата уредба на страната са сменени с нов и коренно различен строй, а навиците на много поколения българи - променяни със замах. Радикално и императивно новият живот променял основни житейски принципи, той именувал и преименувал, давал нови имена и нови стойности на човешките достижения. Един от първите примери в това отношение е град Варна, преименуван на Сталин за слава на Йосиф Висарионович по повод неговата 70-та годишнина, пише в книгата на Николай Савов „Паметниците на Варна".

Самото преименуване станало спонтанно и за няколко дни и за това била създадена организация, която превърнала в празник желанието на част от варненци градът да носи името на Сталин.

На 15 декември 1949 г., три дни преди рождения ден на Сталин, в няколко варненски завода се провеждат масови събрания на индустриални работници, на които единодушно е приета резолюция, с която се настоява Градският народен съвет да вземе решение за преименуване на Варна.

Предложението на индустриалните работници е прието от местната власт още същия ден, с пълно единодушие и бурни ръкопляскания. Чува се и призивът „Нека нашият град бъде вечен, както ще бъде вечно името на Сталин".

Още същата вечер специална делегация отпътува с влак за София, за да занесе приетите документи в ЦК на БКП. На следващия ден ги приема лично секретарят на ЦК Вълко Червенков.

Обявяването на новото име на Варна става на 20 декември с грандиозен митинг на площад „Независимост". Пред възторжени 40 000 варненци тогавашният външен министър Владимир Поптомов прочита постановлението на Министерски съвет и указа на Президиума на Народното събрание за преименуването на Варна на Сталин.

„Вероятно е имало противници на преименуването на Варна. Винаги е имало противници, особено на действията на Комунистическата партия и Отечествения фронт. В началото дори е имало повече съпротива, отколкото след това, в по-късните години. Това е било характерно за целия период след Втората световна война. Много малко са били възможностите на обикновените хора за някаква съпротива", разказва Златка Антова, завеждащ отдел „Най-нова история" в Регионалния исторически музей във Варна.

Новото име Сталин сменя Варна във всички официални документи и на публични места. Йосиф Висарионович става първият почетен граждани на град Сталин, само ден след като древният морски град получава името му.

Твърди се, че поради голямата миграция към града Министерският съвет ограничава приемането на нови граждани в град Сталин. За тези твърдения обаче няма официални доказателства.

Взето е решение за изграждане на паметник на Сталин в цял ръст до колонадата на входа на Морската градина (където днес се намира Слънчевият часовник). Открит е тържествено през 1950 г., с военноморската духова музика и с оръдейни залпове, в присъствието на бъдещия министър-председател Вълко Червенков. Петолъчка от цветя разкрасява района пред паметника, заедно с надпис  "Мир социализъм", също от цветя, разкрива още Антова.

Шестметровият символ от гипс обаче започва да се скапва и през май 1953 г. е премахнат. На негово място се появява нов, с леко променена визия на мустакатия генералисимус, по-елегантен и изискан, и отново загледан към центъра на града.

Междувременно на 5 март 1953 г. Сталин умира. През февруари 1956 г. на 20-ия конгрес на КПСС са докладвани противоречиви за биографията на Сталин неща, с много произтичащи от това последици. Една от тях е Априлският пленум на БКП, след който на 20 октомври Президиумът на Народното събрание издава указ за преименуване на град Сталин на Варна, отбелязва Николай Савов в книгата си „Паметниците на Варна".

Паметникът на съветския грузинец е демонтиран 6 години по-късно, през 1962 г. Акцията по премахването му е проведена посред нощ при изключителни мерки за сигурност от страна на милицията. Гипсовият Сталин поема към стопанския двор на „Паркове и градини", където се разпада и от него не остава нищо, допълва историята експертът по паметниците. Разказът му се базира на споделеното от работник, участвал в среднощната операция, разкри Савов пред Дарик.

За времето, когато Варна е носила името на „Бащата на народите", днес напомнят само стари капаци на канализацията, произведени в град Сталин. Йосиф Висарионович все още е почетен гражданин на Варна. За отнемане на тази титла миналата седмица се обяви общински съветник. Според Григор Григоров, името на съветския диктатор трябва да бъде заличено от книгата за почетните граждани на Варна.

Варна обаче не е единственият град в бившия социалистически лагер, носил името на вожда на СССР. Полският Катовице се казва Сталиногрод от 1953 до 1956 г. Румънският Брашов пък се е наричал Сталин от 1950 до 1960 г.


Коментари
23:18ч. 21 Декември 2018 #1
Патриций
Оказва се, че и евтино са се продавали болшевишките пачаври- за едното ядене и обувки. Пфу..!
как БКП трябва да възпитава българския народ с оглед на предстоящото му включване в редовете на изграждащата се единна съветска нация. Там се посочва, че владеенето на руски език става вече задължително за гражданите на НРБ. Превъзпитанието им трябва да протича в „дух на любов и преданост към СССР и в синовна признателност и вярност към съветския народ“,
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Истории
Откъде идват имената на варненските курорти
Петък, 22 Юли 2022 16:44
Златни пясъци и Св. Константин и Елена са двата по-големи курорта във варненска община. Първият е по-нов и води началото си от 1958 година с построяването на хотел „Родина“. За произхода на имената на...
Как са калявали и лекували със слънце децата във Варна преди век
Четвъртък, 21 Юли 2022 15:00
В съвремието е безспорен фактът за благотворното действие върху организма и здравето на слънцето и морето. Оказва се обаче, че още преди столетие е започнало използването на лечебните сили на тези два...
Ето как е изглеждал площадът пред жп гарата във Варна след построяването ѝ
Сряда, 20 Юли 2022 11:31
Само след няколко години предстои сградата на жп гара във Варна да навърши столетие. Зданието е официално открито на 3 март 1925 година, след като за построяването му са нужни цели 18 години. Дългото чакане...
Стара Варна: Пътни бележки Русе – Варна
Четвъртък, 7 Юли 2022 11:17
За първата железопътна линия в България споделят от Регионална библиотека " Пенчо Славейков" във Варна. Първата железопътна линия у нас е открита през 1866 г. Разстоянието 224 км от Русе до Варна влакът...
Варненец подобри два рекорда на Гинес (снимки)
Сряда, 25 Май 2022 11:18
Варненецът Станислав Златарев е успял да подобри два световни рекорда на Гинес - за най-много коремни преси за 1 час и за най-много коремни преси за 3 часа, сподели самият той за Moreto.net. На 14 май...
9-годишният Михаил от Варна стана най-младият катерач, изкачил Централната стена (снимки)
Понеделник, 23 Май 2022 16:17
На 17 май 9-годишният Михаил Рафаилов от Варна стана най-младият катерач, изкачил Централна стена край Враца, научи Moreto.net. Михаил премина тур "Винкелите" (380 м) в тройна свръзка с баща си – Росен...
Работата като танц – през погледа на Йоанна Петрова
Четвъртък, 19 Май 2022 13:36
Работата като танц или танцът като работа? За Йонна Петрова и двете важат с еднаква сила. Повечето хора я познават като влогър и инфлуенсър, с над 70 000 последователи. Виждали са я в уеб сериала „Следвай...
Стара Варна: Настъплението на “баняджиите”
Четвъртък, 19 Май 2022 15:48
След Освобождението непрекъснато се увеличава притокът на „баняджиите” във Варна, така варненци наричат тогава летовниците, разказва варненската библиотека "Пенчо Славейков . „Варненският плаж дължи...
Търси в новини:
4567891011121314

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Най-четено от Истории 1 2 3
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.6 + 2.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook