Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Презастрояване
Коронавирус
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Спорт

Ако сте привърженици на кардио тренировките, вероятно липсата на фитнес зала ви се отразява сериозно. Как може да наваксаме с кардиото, когато сме в условия на социално дистанциране? Една от идеите е да опитате с плиометрията: Това са бързи движения, базирани на скокове, които натоварват бързо мускулите ви и дори може ви оставят без дъх. "Тези плиометрични движения повишават сърдечната ви чес
Новини

Нови дати за прием в общинските детски градини, в подготвителните групи и в първи клас обявяват от дирекция "Образование и младежки дейности", във връзка с извънредното положение, научи Moreto.net. Електронните системи ще отворят на 1 юни 2020 г. за децата в яслена и първа група в детските ...
Новини

Продължава извозването на едрогабаритни отпадъци до 1 м3 два пъти седмично от специализирани автомобили на сметопочистващите фирми във Варна, съобщават от пресцентъра на Община Варна за Moreto.net. Гражданите могат да изхвърлят шкафове, дивани, столове, матраци, маси, мокети, килими, врати, ..
Новини - Икономика

Турски поток ще минава през България, чакаме официално потвърждение от "Газпром"

Петък, 23 Ноември 2018 08:10
Източник: БНР   
(21)   (12)

Втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това е определил окончателно "Газпром", съобщи руският вестник "Комерсант" като се позова на свои източници. Българските власти обаче заявиха, че към момента няма официална информация от руската страна. Заместник енергийният министър Красимир Първанов заяви:

"Турски поток" се състои от две тръби, с капацитет по 15 милиарда кубически метра газ. Едната тръба е за Република Турция. Дилемата беше другата тръба - дали ще мине през България или ще мине през Гърция. Колегите от "Газпром" са съобщили в руските медии, че са взели своето решение - тръбата ще минава през България. Очакваме в най-скоро време официално да получим в Министерство на енергетиката и писмото от "Газпром" за тяхното решение“.

Към момента България не е уведомена официално от руска страна, че втората тръба на газопровода “Турски поток“ да минава през наша територия. Това съобщиха за "Хоризонт" от пресцентъра на енергийното министерство в коментар на съобщението на руския вестник.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че България е готова да участва в осъществяването на проекта, който предвижда втора тръба на газопровода "Турски поток" да мине през наша територия:

"Ние сме готови за реализацията на един такъв проект при стриктното спазване на европейското законодателство. Разговори по този въпрос бяха водени на най-високо ниво при посещението на премиера Борисов и срещата му с президента Путин. Но трябва да изчакаме официалната информация от страна на "Газпром".

Решението на "Газпром" газопроводът "Турски поток" да преминава през българска територия ще се отрази изключително положително на икономиката ни, коментира Искрен Веселинов, член на парламентарната икономическата комисия и депутат от "Обединени патриоти":

"Всъщност голямата заплаха, че ще бъдем заобиколени от тръбата, не се случи, напротив, ние ставаме една от сериозните транзитиращи страни, дори погледнато като икономическо изражение, вероятно транзитните такси ще са по-високи, отколкото от “Южен поток“, който беше провален. В това отношение новината е много добра и това, което трябва да направим, е максимално да облекчим "Булгартрансгаз" в техните инвестиционни намерения, така че да отговорят на сроковете, които се поставят".

Веселинов допълни, че чисто процедурно следва:

"Освен подписването на самите споразумения, следва изграждането на трасето и договорите за доставка и търговете, разбира се, за свободния резерв".

В кулоарите на парламента депутатът от ДПС Рамадан Аталай беше категоричен, че страната ни трябва да направи всичко възможно, за да може "Турски поток" да премине през нашата страна:

"Ако изпуснем и това, това означава, че ние трябва да чакаме нашите съседи да благоволят по някакъв начин да ни доставят газ, само за нас", каза той.

Транзитиране на газ като част от проекта "Турски поток" е резултат от усилени преговори на държавата както с руската, така и с турската страна, изтъкна Александър Ненков от ГЕРБ, член на енергийната парламентарна комисия:

"Това за България е топприоритет. И точно това е и желанието на министъра на енергетиката и на колегите от "Булгартрансгаз" - точно в този проект да се промени енергийната стратегия и това да бъде залегнато като такъв приоритет. Тук не трябва да го разглеждаме само като успех, защото безспорно е важно за държавата да запази своята транзитна роля на целия Балкански полуостров, а и се говори за бъдещи доставки към Западна Европа за бъдещето на страната. Това е наистина от изключително значение да направи така, че България да бъде един важен регионален играч".

Решението за включването на страната ни в енергийния проект "Турски поток" е положително, но ползите далеч няма да са такива, каквито биха били с нереализирания проект "Южен поток", заяви депутатът от БСП и заместник-председател на енергийната комисия в Народното събрание Таско Ерменков:

"Решението, което се взема в момента, наистина е добро за България, защото няма да бъдем заобиколени, както имаше такъв риск, но не е най-доброто. Най-доброто аз продължавам да твърдя щеше да бъде директен внос през Варна, при това най-доброто не само за България, а и за ЕС, защото сигурността на доставките зависи и в обратна пропорционалност на броя на страните, през които минава един газопровод, без да са членки на ЕС. В дадения случай имаме по-ниска сигурност, защото минаваме през страна, която не е членка на ЕС. Ние, разбира се, като национално отговорна партия ще подкрепим всякакви усилия, които са в интерес на сигурността на българската енергетика".

Разговори по темата се водят периодично, като въпросът бе разглеждан и по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Москва през пролетта, припомнят от българското министерство на енергетиката.

От публикуваните в периода октомври - ноември материали на газопреносните оператори на четирите държави в рамките на процедурата за резервиране на бъдещи мощности следва, че трасето на "Турски поток" ще преминава през техните територии. Процедурата е предвидена в европейското законодателство и се прилага при строителството на нови газопроводи, пише "Комерсант". Така например "Булгартрансгаз" планира да обяви на търг определени количества газ на входа от Турция и на изхода към Сърбия, твърди вестникът. На влизане от Турция компанията предлага от 1 януари 2020 г. за срок от 20 години 15 млрд. и 800 млн. кубични метра газ годишно, което съвпада с капацитета на едната тръба на "Турски поток". На излизане към Сърбия – 4 млрд. кубични метра с възможност за увеличаване до 11 млрд. през 2021 г. Маршрутът на "Турски поток" през България повтаря сухопътното трасе на неосъществения проект за газопровод "Южен поток", отбелязва "Комерсант".

Руската енергийна дипломация е многоходова, обясни в интервю за предаването "Нещо повече" професор Атанас Тасев, според когото "в момента просто вестник "Комерсант" права анонс" заради срещата между руския президент Владимир Путин и гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Турски поток" икономически и геостратегически е по-добре да мине през нашата територия", категоричен беше експертът.

Пред вестник "Ромъния либера" генералният директор на руския национален институт по енергетика Сергей Правосудов обяснява, че първата тръба ще достигне директно до Турция и ще бъде свързана с газопроводите, които съществуват в страната и ще започне полагането на втората линия. "Единственият проблем е липсата на връзка между България и Сърбия, но такава ще бъде построена. След като бъде направено това, газът ще бъде транспортиран от Сърбия в Унгария и после в Австрия", обяснява Правосудов.

(21)  (12)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Новини - Икономика
Как пандемията от коронавирус започва да променя търговията? (видео)
Петък, 3 Април 2020 11:31
Пандемията на коронавирус или на който е да е вирус от подобен мащаб завинаги ще промени някои сфери на живота ни. Като при ефекта на доминото, пише Форбс, ние сме взаимносвързани и промяната в една...
Горанов към кметовете: Внимавайте с новите договори
Петък, 3 Април 2020 17:09
Финансовият министър Владислав Горанов предупреди кметовете да внимават какви ангажименти поемат с нови договори и дали ще могат да ги изпълняват. Това стана ясно по време на заседание на бюджетната комисия...
БНБ дава 5 работни дни на банките да предложат единен проект за частен мораториум за банковите кредити
Петък, 3 Април 2020 13:27
На база на гласуваните в ЕБО насоки БНБ изиска от търговските банки да предложат за утвърждаване в срок до 5 работни дни единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити...
Как лесно и сигурно да плащаме сметки от вкъщи?
Четвъртък, 2 Април 2020 08:54
Модерният човек вече отдавна е свикнал да прекарва по-голямата част от времето си пред екрана на мобилния телефон или компютърa. Гледаме филми и сериали онлайн, работим дистанционно от всяка точка на света...
Мярката "60/40" ще ползват едва 8% от работодателите (инфографика)
Четвъртък, 2 Април 2020 15:58
От т.нар. „мярка 60/40“ на правителството за компенсиране на работодателите, пострадали от кризата, свързана с COVID-19, смятат да се възползват едва 8% от българските работодатели, научи Moreto.net. Най-голям...
Комисията по бюджет и финанси се събира в петък
Четвъртък, 2 Април 2020 17:21
Комисията по бюджет и финанси се събира в петък сутринта. Заседанието ще се проведе в пленарната зала на Народното събрание. Целта е да има достатъчно място между депутатите от Комисията. Същевременно...
Около 1 млн. работници в Гърция с бонус за Великден
Четвъртък, 2 Април 2020 16:19
Очаква се от утре да започне изплащането на великденските бонуси на около 1 млн. работници и служители в Гърция, пише „Катимерини”. По закон сумите не може да се дадат по-късно от 30 юни. Пари ще получат...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Купува Земеделска Земя! Без Такси и Комисионни! Топ Цени!
”Терра Агро Инвест” ЕООД купува земеделска земя в цялата страна на НАЙ - ВИСОКИ ЦЕНИ! ЦЕНИ на ДЕКАР за СЛЕДНИТЕ ОБЛАСТИ: * Област Варна - цени от 500 - 2400 лв. /дка * Област Добрич - цени от 1500 -...
Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Wi-Fi конвектори
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Най-четено от Икономика 1 2 3
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook