Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

Открива се процедура за възлагане на концесия за морски плаж „Кабакум - Север 2“, предлага се срокът на концесия да е 20 години. Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение е 21 689,97 лева без ДДС, научи Moreto.net Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за възл
Новини

Операцията на специализирания отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП и служители на сектор БОП във Варна срещу разпространение на литературни произведения в интернет пространството без необходимите по закон права, е проведена през изминалата седмица, научи Moreto.net В резултат на проведената ..
Изложба

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ вече е експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина. Тя се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров. Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно...
Новини от Варна, региона и света

Малко познатата история на една варненска улица и сградите и

Понеделник, 2 Юли 2018 11:36
Източник: Moreto.net   
(142)   (4)
Сн.: Moreto.net

Едва ли има варненец, който поне веднъж да не е минавал по ул. „Преслав“. Мнозина обаче вероятно не са запознати с богатата история на улицата, която струи от сградите и до днес. Някога това е била най-главната пътна артерия на града. Тя е била от основно значение още по турско време. Превърнала се във важна връзка между икономическото ядро на града-пристанището, митницата и жп гарата с политическия център пл. „Мусалла”, където се намирали старата общинска сграда и Конакът. На тяхно място днес се намират шадраванът на „Независимост“ и Държавният архив.

Стратегическото местоположение на улицата се оказва определящо за начина, по който ще протече развитието й през годините. Тя е по-широка от останалите. Освен това е първата покрита с калдаръм и с изградени каменни постройки от двете страни. Интензивните промени по нея настъпват веднага след Освобождението. Именно тогава е разширена и се сдобива с паваж и тротоари.

Определящ за типа на сградите, които се издигат около артерията, е икономическият характер на трасето. Именно той става причина за вдигането на банки, хотели, търговски кантори и магазини. В архитектурата се преплитат най-различни архитектурни стилове и направления.

Вероятно много от преминаващите по „Преслав“ не са се вглеждали в красотата на многобройните сгради по протежението й, останала скрита зад занемарените фасади и рекламните пана, опасли партерните етажи с търговски обекти. Макар и позагубили част от блясъка си, колоритните постройки все още носят усещане и атмосфера за градската среда от началото на миналия век и просперитета на Варна.

Moreto.net представя малка част от впечатляващите здания по протежението на „Преслав“, които продължават да будят удивление и днес.Една от поддържаните и по-познати на варненци сгради е тази на действащата Областна управа. Тя се помещава в постройката на някогашната Българска народна банка. Зданието е вдигнато в края на 19 век по проект на швейцарския архитект Херман Майер, който е довършил Дворец а „Евксиноград“. Лявото крило на сградата е достроено 3 десетилетия по-късно с помощта на арх. Дабко Дабков.До Областна управа се намира запустялата сграда на някогашната Софийска банка, която също е дело на Дабко Дабков. Банката е реконструирана през 1922 година на мястото на хотел, издигнат преди Освобождението.

На ул. „Преслав“ домове са строили някои от най-богатите търговци. Тук се намира къщата на първия варненски кмет Велико Христов.

Домът на Иван Драсов е вдигнат, когато е бил окръжен управител на Варна през 1894 година. Той е един от многото богати и предприемчиви българи, които след Освобождението избират да се заселят именно в нашия град.Срещу дома на Драсов, на ъгъла между улица “Преслав” и улица “Хан Аспарух”, се извисява търговската къща, известна в миналото като пазар Паруш. На практика това е първият универсален магазин в града. Държал го е търговецът Паруш Георгиев. Къщата е проектирана в началото на 20 век от чешки архитект.Една от наистина впечатляващите сгради на емблематичната улица е къщата на Боян Блъсков. Тя се намира на ъгъла на „Преслав“ и „Панагюрище“. Най-отгоре на сградата се намира портретна скулптура, изработена от Кирил Шиваров. Тя изобразява момиченце- дъщеричката на Блъсков и момченце. Едното дете чете, а другото пише. Боян Блъсков е известен варненски книжар. Имал е собствена книжарница и книговезница. Ботев нарича семейството му Съзвездието Блъскови, защото всички в него били възрожденски деятели, учители и църковни дейци.Къщата на книжаря се намира точно срещу сградата на някогашния хотел „Париж“, която днес за съжаление тъне в разруха. От години зданието е оградено със защитни пана и мрежи, които пазят преминаващите от падащи предмети.

Един друг хотел от онова време пък се е помещавал в постройка на „Преслав“ 22. Вдигнат е през 1887 година и се е наричал „Комерсиал“. Архитектурата му е възрожденска и типична за епохата.Една от най-екзотичните сгради на „Преслав“ е тази на Арабската сладкарница, която се намира на „Преслав“ 33. Тя е била на египетския търговец Абут Халбуни и е проектирана от български архитект през 1906 година в арабско - мавритански стил.

Несъмнено най-внушителната сграда на ул. „Преслав“ е тази на Търговско индустриалната камара и стоковата борса, проектирана от архитектите Дабко Дабков и Стефан Венедикт Попов. Градежът й започва през 1929 година и завършва през 1933 година. Общината отпуска за строежа безвъзмездно 700 квадрата с условието, че част от сумата, която даряват Борсата и Камарата ще отидат за доизграждане на театъра.От 1952 сградата се използва като Щаб на ВМС. Ограниченията около нея като военен обект спират достъпа до околни архитектурни паметници. Построените непосредствено срещу Щаба сгради са обслужвали основно банки и други финансови институции.До щаба на ВМС, на улица “Преслав” 18, се разполага още една сграда с важно стопанско значение по онова време. Днес и тя служи за нуждите на ВМС. Съвсем наскоро бе завършен ремонтът на фасадата й. Става дума за бившата търговска къща “Сите - Варна”, собственост на братята Гарабед и Енисек Есаян, търговци, които живеят и развиват бизнес в Цариград. Построена е през 1898 година от техен пълномощник, който е бил търговец на платове. Помещенията са давани под наем за магазини, кантори, морски агенции. Наематели са Популярната банка, Индустриалната камара и Стоковата борса.

Улицата пронизва площад „Сан Стефано“, някога известен като Балък пазар.

Намира се пред сградата, където днес се помещава Областна дирекция на МВР. Близо до него някога са се намирали рибните хали, съборени, за да бъде построен магазин и ресторант на тяхно място. Сградата му стои празна към днешна дата.

Това са само част от многобройните сгради в района от онова време. Много от тях обаче далеч не са запазени и бавно чезнат под напорите на външните условия и безстопанственост. Фасадите им се рушат, мазилките се лющят.

(142)  (4)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Коментари
16:11ч. 3 Юли 2018 #7
vinenska
Няма пари за истинските ценни сгради, но ще възстановяват бетонното чудовище на българо-съветската дружба, защото било много посещавано!?
17:50ч. 2 Юли 2018 #6
rumiana ivanova
Още три сгради по улицата са с уникално скулптиране от големия български скулптор Кирил Шиваров. Органична част от новаторското творческо дело на автора, което остава не достатъчно познато и в разруха. Докато решението на въпроса за взаимоотношения Собственик - Община на тези паметници на културата се бави, ние ги губим, а потърпевши са и идните поколения. Ядно е че играят и инерцията и лични интереси или са вплетени.
16:45ч. 2 Юли 2018 #5
vivian
Това е сърцето,стила,духа на град Варна.Именно тази архитектура е най-стойностната ценност.Не биваше да се реституират тези арх.паметници.Ужасно би било тези сгради да се изгубят завинаги.Хвърлят милиони за треторазрядни булеварди,трябва да се инвестира именно в тази красива архитектура.Имало е меценати,дарения,сега -мутри и банки...
Новини от Варна, региона и света
Ще има плувен маратона Галата - Варна, финалът за първи път ще е на плажа
Днес, 5 Юни 2020 10:16
За първи път в историята на плувния маратон Галата - Варна участниците ще финишират на плажната ивица, а не както бе досега на втора буна, научи Moreto.net. Това решение бе взето по време на първото заседание...
Заразените с Covid-19 в Сърница станаха 13
Днес, 5 Юни 2020 10:04
Заразените с Covid-19 в Сърница станаха 13. Затворена е сградата на общинската администрация и детската градина. Ограничен е достъпът на граждани до всички общински сгради. Главният държавен здравен...
Масова забрана за излизане от домовете в Турция заради вируса
Днес, 5 Юни 2020 09:54
Нова забрана за излизане от домовете през събота и неделя. Това обяви изненадващо турското вътрешно министерство, въпреки разхлабването на мерките в страната преди дни. Забраната ще важи за 15 области...
Без вода днес във Варна ще са...
Днес, 5 Юни 2020 09:42
Няколко места са без вода днес във Варна, а причините са аварии, съобщиха за Moreto.net от ВиК-дружеството. - абонатите в карето : ул."Дрин", ул."Д-р Пискюлиев", бул."Съборни" и бул."Владислав" - до около...
Камарата на геодезистите: Строежът на "Алепу" е гавра със закона
Днес, 5 Юни 2020 09:32
Строежът на плаж "Алепу" е гавра със закона. Това мнение изрази пред bTV Йоан Каратерзиян, председател на УС на Камарата на геодезистите в България. Той заяви, че от 25 години се занимава с геодезия,...
Ягодова луна и частично лунно затъмнение гледаме тази вечер
Днес, 5 Юни 2020 09:14
Днес наблюдаваме явлението Ягодова луна. То ще се случи в 22:12 ч. Интересното е, че то почти съвпада с лунното затъмнение, което ще започне в 20:47 ч. Частичното лунно затъмнение ще започне в 20:45...
Нов съдия влезе в състава на Варненския апелативен съд
Днес, 5 Юни 2020 08:58
Съдия Светослава Колева вече и официално е част от екипа на Варненския апелативен съд, съобщиха от институцията за Moreto.net Съдия Колева се присъедини официално към екипа на Наказателното отделение...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Безплатни курсове
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Wi-Fi конвектори
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Как се пазите от коронавируса?
Стоя си у дома.
Излизам, но използвам маска и ръкавици.
Излизам, но използвам маска.
Без маска, но се дистанцирам.
Не взимам специални мерки.
Няма вирус, конспирация е.
Днес в афиша на Варна
Изложба живопис "Надежда" - Ивайло Евстатиев

Галерия „Арт Маркони”
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook