Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Варненската детско-юношеска опера празнува рожден ден с юбилеен концерт

Едно интервю с Маестро Ганчо Ганчев

Понеделник, 16 Април 2018 13:08
Източник: Moreto.net   
Варненската детско-юношеска опера ще отпразнува своя 25-годишен юбилей с голям концерт, напомня Moreto.net. Зад всяка една от изминалите години стоят диригентът и главен художествен ръководител на формацията Ганчо Ганчев и неговата съпруга, вокалният педагог Меглена Шишева. За двамата всеотдайни творци и педагози Варненската детско-юношеска опера е призвание, съдба, любов завинаги и това го знаят всички, които за този четвърт век са били спътници на екипа. На практика това е целият град, като се вземат предвид няколкото поколения деца, заедно с техните родители, баби, дядовци и други роднини и приятели, обяснява с усмивка Ганчо Ганчев.

Пред Виолета Тончева той разказва за изминалите години, за предстоящите проекти и за самия концерт -

"Полет към мечтите" - 21 април, 19 часа, ДТ "Стоян Бъчваров":



- Поздравления за юбилея, Маестро! Много хубаво заглавие сте дали на концерта „Полет към мечтите - 25 години като миг“.

- Полетът продължава, но тези 25 години наистина отлетяха като миг. Сякаш вчера беше, когато възстановихме Детско-юношеската опера. Основана по идея на Георги Занев през 1980 година, тя за съжаление просъществува само до 1985 година. След няколко неуспешни опита за ново начало, през 1993 година Георги Занев покани съпругата ми Меглена Шишева и Елица Костова, която сега е в Канада, да съберат екип и да възродят традицията. Аз помагах на ръководителката на първата Детска опера Любомира Александрова. В началото бях само диригент, но работата с децата ме увлече и когато през 1998 година Любомира отиде в София да поеме хора на БНР, аз бях назначен за ръководител на Варненската детско-юношеска опера. И аз и съпругата ми сме всекидневно свързани с децата, посветили сме им живота си. И ни е приятно, когато ни наричат „Мама Меги“ и „Тати Ганчо“.



- За 25 години много възпитаници са минали през школата на Варненската детско-юношеска опера, можеш ли да пресметнеш колко?

- Със сигурност сме отгледали стотици. В момента съставът наброява 96 души, от най-малките на 7 до най-големите на 25 години. Децата порастват, някои отиват да учат или да живеят на друго място, други остават тук, но никой не забравя уроците, приятелствата, спектаклите, които ни свързват. Контактът с нашите възпитаници не прекъсва във времето, само се подмладява. Имаме си и една такава крилата фраза - в детската опера се влиза, но не се излиза. Например басистката в Оркестъра на Държавна опера Варна Ваня Маркова, както и цигуларката Евгения Попова, и досега работят с нас. Наш възпитаник е също цигуларят Божидар Бенев, който вече се изявява и като концертмайстор на Държавна опера Варна. Нашата възпитаничка Жасмина Темелкова записа оперно пеене във Виена, но не се отказва от ролите си. Лилия Илиева, която започна от малка при нас, вече с две висши образования - икономическо и музикално, продължава да изпълнява главните ни роли. Привлякохме за „Мамма Миа“ Велин Михайлов, който пък срещна тук своето момиче, така че него също го броим за един от нас.



- И сте поканили всички възпитаници на Варненската детско-юношеска опера да дойдат за юбилейния концерт?

- О, да. Ще има много наши възпитаници, които сега са в реалния живот. Сред тях над 20 човека ще дойдат от Англия, САЩ, Германия, Гърция, София и други български градове. Всички ще включим по някакъв начин в концерта, защото те отдавна са си извоювали правота да бъдат на сцената. Флория Сотиров, която изпълнява сега ролята на Лили в мюзикъла „Пук. Лили на морското дъно“ ще се запознае с жената, която е играла преди години същата роля и която сега специално идва за празника. От Англия пристига и нашият син Галин, който преди 21 години игра ролята на Хлапето в мюзикъла „Хлапето“, от САЩ пристига Руслан Димов, първият ни Скрудж и т.н.

Водещи ще бъдат нашите възпитаници Калин Попов, сега професионален актьор, който играе в Музикалния и в Пазарджишкия театър и звездата от тв сериала „Скъпи наследници“ Лорина Камбурова. В концерта сме включили откъси от почти всички наши постановки „Мамма миа“, „Ани“, „Джекил“, „Уестсайдска история“, „Хлапето“, „Коледна песен“, „Мечо Пух“, „Пук. Лили на морското дъно“ и други. За края готвим специална изненада, но ще я запазя в тайна.



- И като е време за спомени, разкажи за някое особено ярко преживяване с Варненската детско-юношеска опера?

- Много са. Ярки спомени съм запазил от турнето в Торонто - Канада, където през 1999 година, само 2 седмици преди милениума, гостувахме с мюзикъла „Малкият коминочистач“ от Б. Бритън. Нашата възпитаничка Марина Иванова, която сега пее в Хора на Държавна опера Варна, се справи изключително добре с ролята на Мис Бъгет, много я харесаха. Една от другите главни роли изпълни нашето момче Митко Илиев, който сега също пее в хора на операта. Под егидата на английския посланик Ричард Стаг играхме „Малкият коминочистач“ и на различни български сцени. Специално за нашето представление режисьорът Бойко Богданов нареди да ремонтират оркестрината на театър „Сълза и смях“. Тогава поддържахме ученически оркестър, с който направихме концертен запис в „Глен Гулд Студио“ в Торонтo за Радио CBS.



- А днес за спектаклите на Варненската детско-юношеска опера свири Оркестърът на Държавна опера Варна.

- Да. И това е чудесно. Поддържаме прекрасно партньорство с Театрално-музикален продуцентски център Варна и Държавна опера Варна. Щастлив съм, че възпитаници Варненската детско-юношеска опера при Общински детски комплекс имат възможност да участват, редом с професионалните артисти, в спектакли на Държавна опера Варна.



- При това не става дума само само за мюзикъли.

- Да. Но тук искам да кажа нещо важно. Неотдавна, по повод мюзикъла „Да пееш под дъжда“, който се поставя за пръв път в България във Варна, режисьорът Борис Панкин каза в твое интервю, че Варна е столица на мюзикъла в България. Наистина е така. Само Варненската детско-юношеска опера има в репертоара си над 20 мюзикъла. Нашият екип, в продължение на 25 години, работи с подрастващите, като създава вкус към мюзикъла и прокарва пътя на този нов жанр в България.

Преди страната ни не беше готова да поеме мюзикъла като продукция, театрите нямаха смелостта да го поставят, а и нямаше подготвени артисти. Ние отглеждахме кадри, но те не намираха реализация у нас. Така или иначе, ние подкладохме този огън и сега съм радостен, че най-сетне кадрите, които ние подготвяме, вече имат бъдеще.

Постепенно разширяваме мрежата на Детско-юношеските опери в страната. В Русе преди 4 години Меглена Шишева, Найден Тодоров и аз създадохме подобна формация. Екипи с деца работят също в Стара Загора и Пловдив, където двамата с Меги сме ментори.



- Освен като главен художествен ръководител на Варненската детско-юношеска опера, свързваме името ти и с Международния майски хоров конкурс. Как успяваш да се справяш с толкова много работа?

- С желание и любов. Когато правиш това, което обичаш и имаш силното желание да се случи, то се случва.



За 25-годишния юбилей какво послание искаш да отправиш към възпитаниците на Варненската детско-юношеска опера, а и въобще към младите хора?

- Никога не приемайте собствените си мечти като химера, те са вашата бъдеща реалност, ако вие го желаете силно. Да не пропусна да кажа накрая, че специално за юбилея готвим премиера на „Сън в лятна нощ“ от Шекспир, либретото е на Костадин Бандутов, а Христо Йоцов пише авторска музика за нас. Премиерата ще бъде на 31 май.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Истории
Страници за Варна от 1868 г. - „Няколко дена расходка по българските места“ на Иван Богоров
Четвъртък, 11 Ноември 2021 14:06
Иван Богоров (1818-1892 г.) е възрожденски енциклопедист и общественик, един от първооснователите на българския книжовен език и на българската журналистика. Пътеписът „Няколко дена расходка по българските...
Торпилирането на „Хамидие“ от "Дръзки" - едно от най-важните събития от военноморската ни история
Понеделник, 8 Ноември 2021 09:13
Торпилирането на „Хамидие“ е едно от най-важните събития от военноморската ни история На днешна дата се навършват 109 години от славната битка от военноморската ни история, при която торпедоносеца "Дръзки"...
Актьорът Свилен Стоянов - 40 години и 111 роли на сцената на Варненския театър
Вторник, 26 Октомври 2021 11:15
Гледайте го в „Бащи, лъжи и още нещо“ – 30 октомври 2021, 19.00, Основна сцена Честваме неговата 40-годишна сценична дейност на сцената на Варненския театър на 30 октомври с „Бащи, лъжи и още нещо”...
Тенорът Арсений Арсов - 40 години и 45 централни роли на оперната сцена
Понеделник, 25 Октомври 2021 16:33
Гледайте го в „Травиата“ от Верди – 29 октомври, 19.00, Варненска опера Известният тенор и знаков солист на Варненската опера Арсений Арсов отбелязва през 2021 година 40-годишната си творческа дейност...
Ученик от Варна е втори в света по стрийтлифтинг (снимки)
Петък, 27 Август 2021 10:09
18-годишният Симеон Михайлов от Варна спечели второ място на Световното първенство по стрийтлифтинг (World Streetlifting Championship), което се проведе на 23 и 24 август в украинската столица Киев, научи...
Акция "Червени пейки" във Варна срещу домашното насилие (снимки)
Вторник, 24 Август 2021 14:51
С акция "Червени пейки" двама младежи насочват общественото внимание във Варна към зачестилите случаи на домашно насилие у нас. Целта на инициативата е да се повиши информираността за горещите телефонни...
Стара Варна: 65 години от първата копка на кк."Златни пясъци"
Сряда, 11 Август 2021 14:55
Преди 65 години на 11 август 1956 г. е направена първа копка на курортен комплекс "Златни пясъци". Първи за курорт в местността Узун Кум заговарят основателите на българската археологическа наука –...
Истории от Варна: "Открий колелото" с Тео - мечтател на велосипед
Четвъртък, 5 Август 2021 13:42
Теодоси Бялков е мечтател на велосипед. Живее и работи във Варна, женен с две момчета. Мечтае за по-добър живот за всички нас. Мечтата му е на път да се сбъдне, защото е и финалист в конкурс за дигитални...
Търси в новини:
678910111213141516

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Най-четено от Истории 1 2 3
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook