Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Съюзът на екскурзоводите излезе с отворено писмо до депутатите

Сряда, 22 Май 2024 13:12
Източник: Moreto.net   
Управителният съвет на Съюза на екскурзоводите излезе с отворено писмо до депутатите от Народното събрание и от Европейския парламент относно решение на КЗК АКТ-474-09.05.2024.

"Твърдението в становището на КЗК, че от качеството на предлаганите услуги ще зависи дали екскурзоводът ще остане на пазара е абсолютен волунтаризъм. Според тази теза, КЗК няма нищо против на пазара да се предлагат некачествени услуги. Това, че единствено пазарът трябва да решава, кой да остане на него е в пълно противоречие с редица директиви на ЕС, регулиращи различни аспекти на иконимиките на страните членки.

Внушението в становището на КЗК, че Националния регистър на екскурзоводите не е критерий за компетентност, е невярна.", смятат от там.

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО ВСИЧКИ КАНДИДАТ ДЕПУТАТИ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ

за Народно събрание на РБ и за Европейски парламент

Относно: решение на КЗК АКТ-474-09.05.2024

и аргументи НА СЪЮЗА НА ЕКСКУРЗОВОДИТЕ В БЪЛГАРИЯ

В ЗАЩИТА НА ЕКСКУРЗОВОДСКАТА ПРОФЕСИЯ В БЪЛГАРИЯ


Уважаеми кандидат депутати,

Изключително сме обидени и огорчени да прочетем в решението на КЗК - АКТ-474-09.05.2024, че доброто име на професията ни се принизява до най-ниско ниво и се обезценяват професионалните умения на българските екскурзоводи. Нещо повече, в публикуваното от КЗК становище АКТ-474-09.05.2024, за професията на ,,Екскурзовода‘‘ се внушава, че е ненужна и се твърди, че тя трябва да е общодостъпна за всеки индивид, ползващ Интернет.

Дами и Господа от КЗК,

Не всяка информация за забележителности в Интернет обаче е достоверна!

Правоспособните екскурзоводи са научени да подбират информацията за беседите си. Те използват трудове на учени в различните сфери (история, археолог, изкуство, архитектура и др.). За да се подготви една добра беседа отнема време и средства, Обученията и лекториите, които се правят и в професионалните организации, включително и в нашата, подпомагат обогатяването на знанията и компетенциите на екскурзоводите.

Добрите екскурзоводи повишават изживяването при туристическото пътуване и нивото на удовлетвореност на клиентите. Те са от ключово значение за екскурзията и чрез ролята си съдействат и за това пътуването да се управлява устойчиво. Туристите разчитат на опита на екскурзовода, на неговите местни познания и способността му да предостави невероятно изживяване.

Нима за България не е важно, кой и как я представя през чуждестранните туристи?

Нямаме ли държавна политика за това как искаме да бъдем представяни пред света?

Би следвало да имаме!

Или сме готови на разрешим на всеки случаен посетител в България, да представя нейната история по свой начин и обектите от културно-историческото й наследство, след бърза справка в Интернет.

Та, как можем да бъдем сигурни, че България ще е представяна положително пред чуждестранните гости, ако позволим всеки случаен гражданин да работи като екскурзовод в нашата страна?

Болшинството туристи са некомпетентни по отношение на фактите свързани с културно-историческите обекти. Как биха могли, при това положение, да преценят дали друго лице е компетентно? Естествено, че изборът на масовия турист ще падне върху тези нерегламентирани лица, които им разказват глупави смешки и си измислят и преиначавят историческата информация, за да са забавни.

Чувството за хумор, лидерските качества, способността да разказваш увлекателно и учтивото отношение към клиента са основен компонент на екскурзоводската професия, но, освен тях, е особено важно екскурзоводът да бъде ,,подкован‘‘ със знания. Българските професионални екскурзоводи са в състояние да подобрят изживяването при туристическото пътуване, да добавят допълнителна стойност, да създадат положително въздействие върху дестинацията и минимизират отрицателното въздействие.

Евентуалното премахване на забраната чуждестранни водачи да осъществяват функциите на екскурзовод извън автобуса в България няма да доведе до пълноценното опознаване на България от страна на пътуващите туристи. Това ще носи допълнително и икономически загуби за общините, за страната ни като цяло и за вече подготвените професионални екскурзоводи, които имаме в България.

Регистрационният режим за упражняване на професията ,,Екскурзовод‘‘ в България е напълно справедлив, тъй като определено защитава значим обществен интерес – представянето на България по най-добрия начин пред чуждестранните туристи, рекламирайки я като изключителна дестинация за различни видове туризъм. Личната реклама е най-ефективна – доволните от екскурзии туристи рекламират страната ни в своя кръг от роднини, приятели, колеги и т.н.

Действащите към момента на регулацията на професията екскурзоводи са били с подходящо образование, дългогодишен стаж в условията на пазарна икономика, което е доказателство за техните качества. Навлизащите в професията екскурзоводи нямат същия опит и рутина, притежавани от хората, които години наред упражняват професията.

Лицензът е НЕОБХОДИМ! Това е понятие за професионализъм, качество на обслужване, спазване на закона, показател за ниво на знания. Професията е безкраен процес на самообразование, четене на огромно количество литература, непрекъснато слушане на лекции по история на изкуството, умение да се адаптираш към всеки турист (на практика да си психолог), а дори и всестранно развит човек, който трябва да задоволи всички нужди наведнъж (естетически, гастрономически, информативни), а също така да бъде отличен събеседник и артист!

От направената справка за практиката в страни членки на ЕС и извън него става ясно, че лицензиране и полагане на изпит има. То е гарант за предоставяне на качествени услуги, внасяне на данъци и ограничаване на сивия сектор.

Полагането на сериозен изпит за придобиване на правоспособност не може да доведе до по-ниско качество на обслужването, точно обратното – това предполага по-добре подготвени екскурзоводи. Екскурзоводската професия изисква наличието на комплексни качества и познания – отлично владение на езикът/езиците, с който/които работи екскурзоводът, широки познания за историята, географията, икономиката, политическата система и т.н. на страната, усвоена методика на екскурзоводското обслужване, познания за всички подотрасли на туризма – хотелиерство, ресторантьорство, туристически транспорт, известни счетоводни познания и т.н.

Твърдението в становището на КЗК, че от качеството на предлаганите услуги ще зависи дали екскурзоводът ще остане на пазара е абсолютен волунтаризъм. Според тази теза, КЗК няма нищо против на пазара да се предлагат некачествени услуги. Това, че единствено пазарът трябва да решава, кой да остане на него е в пълно противоречие с редица директиви на ЕС, регулиращи различни аспекти на иконимиките на страните членки.

Внушението в становището на КЗК, че Националния регистър на екскурзоводите не е критерий за компетентност, е невярна. Напротив! Той гарантира компетентността на кадрите. А това на кой точно екскурзовод ще се спре даден туроператор или частен клиент е изцяло в правото на търсещия.

Дами и Господа от КЗК,

Ако няма добро професионално екскурзоводско обслужване по време на туристическо пътуване в България, ще настъпят сериозни вреди за потребителите–туристи. Те няма бъдат пълноценно информирани, могат да останат погрешно информирани и дори подлъгани за факти и данни. Интерпретирането на исторически и социални данни от некомпетентни лица цялостно ще промени имиджа на страната ни и ще нанесе непоправими вреди на българския туризъм.

С уважение,

Управителен съвет

Съюз на екскурзоводите в България


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Бизнес
Пазаруване онлайн: Три сигнала, че нещо не е наред и трябва да внимаваме
Петък, 19 Април 2024 13:22
Електронният магазин е на словенски, чешки или румънски език, адресът, който е даден за контакти, е в Италия, но стоката пристига от Азия, без уточнен подател… Седмица-две по-късно линкът на уебсайта вече...
Министър Вътев обсъди с брашна създаването на ново законодателство за кооперативите
Петък, 19 Април 2024 09:41
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с представители на браншови организации от сектор „Земеделие“ създаването на ново законодателство за кооперативите. Това стана по време на първото...
До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година
Четвъртък, 18 Април 2024 16:04
До 30 април гражданите внасят дължимите данъци върху доходите си, придобити през 2023 г., напомнят от Националната агенция за приходите. Най-бързо и лесно, и по всяко време на денонощието, плащането към...
Управителят на БНБ очаква да влезем в еврозоната по-късно през 2025 г.
Четвъртък, 18 Април 2024 14:48
Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарий. Това заяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в интервю за БТА във Вашингтон,...
Минимален ръст на доходите ни през 2023 г. спрямо разходите
Четвъртък, 18 Април 2024 14:10
През 2023 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) общият доход средно на лице от домакинство...
САЩ връщат петролните санкции за Венецуела
Четвъртък, 18 Април 2024 11:21
Администрацията на американския президент Джо Байдън заяви, че няма да поднови петролния лиценз на Венецуела, който изтича днес. Разрешението до голяма степен облекчаваше петролните санкции на страната. САЩ...
United Airlines казва, че взривяването на Boeing му е струвало 200 милиона долара
Сряда, 17 Април 2024 13:20
United Airlines обвини Boeing за загуба от 200 милиона долара върху приходите си през първите три месеца на тази година. Превозвачът беше принуден да спре флотилията си от Boeing 737 MAX 9 за три седмици...
Д-р Петър Дойчинов, стоматолог: Честното отношение към пациента изгражда доверие
Понеделник, 15 Април 2024 08:15
Д-р Петър Дойчинов е утвърден дентален лекар във Варна, специалист по протетична медицина, имплантолог. На езика на пациентите това означава – стоматологът, който решава спешни и неспешни проблеми със...
Търси в новини:
1112131415161718192021

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Най-четено от Бизнес 1 2 3
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.9 + 1.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook