Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Варненската опера открива сезона с Кармина Бурана под палката на маестро Емил Табаков (интервю)

Понеделник, 5 Октомври 2020 11:57
Източник: Moreto.net    / Нина Локмаджиева   
На 7 октомври Държавна опера Варна ще изведе на сцената на Зала 1 на Фестивалния и конгресен център своя Симфоничен оркестър и хор, заедно с хористи от смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова и хора на Варненската детско-юношеска опера с диригент Ганчо Ганчев. Солисти са Ирина Жекова, Димитър Арнаудов и Иво Йорданов.



Маестро Емил Табаков идва за официалното начало на сезона на Държавна опера – Варна, на 7 октомври в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Един от най-уважаваните български диригенти ще ръководи мащабен концертен спектакъл на „Кармина Бурана“ от Карл Орф. С участието на Оркестъра и хора на Държавна опера - Варна, смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова и хора на Варненската детско-юношеска опера с диригент Ганчо Ганчев. Солисти ще бъдат Ирина Жекова, Димитър Арнаудов и Иво Йорданов.

Между репетициите маестро Емил Табаков отговори на въпросите на Нина Локмаджиева.

„Кармина Бурана“ с нейната сложна партитура е изпитание за всеки диригент, който трябва да овладее оркестъра и хоровете. Как тръгнаха репетициите Ви с оркестъра и хоровете във Варна?

Добре тръгнаха репетициите - в събота имах репетиция най-напред с оркестъра, следобед с хора, в неделя с детския хор и със солистите Ирина Жекова, Димитър Арнаудов и Иво Йорданов. Доволен съм - всички, и музикантите от оркестъра, и солистите, и хористите, и децата – всички с много внимание и с желание работят, което е много важно. Радвам се , че имаме възможността да изпълним едно такова произведение точно сега, когато покрай тази пандемия всичко е ограничено. Намаляват се състави, орязват се, правят се хиляди компромиси при изпълнение на познати неща -

например, като се скъси времетраенето или се намалят съставите, което е в ущърб на самото музикално произведение. Така че аз лично се радвам, че във Варна ще успеем да направим „Кармина Бурана“ с един в общи линии точен състав.

Успяхте ли да съберете 80 хористи, както изисква творбата на Карл Орф?

Чак 80 може да не успеем да съберем, но във вторник идва попълнение от Радио хора на БНР от София и това е много важно. „Кармина Бурана“ е произведение, което не може да са прави с малък хор, то иска голям хор.

С попълнението от София, мисля, че ще успеем. Съобразяваме се и с новото положение, когато изискванията за свирене са по един човек на пулт, това е много повече пространство за музикантите на сцената. Но мисля, че сме във възможност да представим в максимален вид произведението.

Сигурна съм, особено като знам, че вие няма да направите компромис.

Докъде имаме право да правим компромиси в сложна обстановка и къде трябва да се спрем?


За мен лично компромиси не трябва да се правят и аз смятам, че по-добре е да се отложи нещо и да се направи тогава, когато има възможности. Има и друго схващане и аз го разбирам в разговори с различни ръководители на институти. Те казват – по-добре е да се прави нещо, защото иначе хората ще ни забравят, ще помислят, че могат накрая и без нас – без изкуство.

Като няма една година нищо, което да се гледа и да се слуша, постепенно се свиква с това положение. Освен това държавниците ще кажат – я, то значи може и без изкуство – без опери, без театри… Много културни институти се опасяват да спрат продукцията си и са принудени да правят някакви компромиси, на което аз лично не съм много склонен. В подобна ситуация може би трябва да се представят такива произведения, които не изискват много големи мащаби, много сложна предварителна работа.

Компромиси трябва да се правят дотам, докъдето не се пречи на текста, написан от композитора, от драматурга - от автора. Има някакви възможности отнякъде нещо да се направи, без да се наруши целостта на едно произведение. Дотам. Да не се пристъпва това, защото иначе няма да бъде в интерес на авторите и на изкуството, което ние обслужваме.

Оркестърът на Държавна опера Варна е познат за Вас оркестър, как работите с оркестрантите, на какво им обръщате специално внимание сега?

На първо място обръщам внимание на произведението, което свирим в момента. Там се вижда и върху кои моменти по принцип трябва да се работи – не само свързани с произведението – това са основни неща, които важат и за много други произведения. Да, познавам се с Варненския оркестър и мисля, че се получава много хубава атмосфера – творческа. И се работи с отговорност – всеки един да има отговорност за това, което се прави, а не да се възлага всичко на диригента. Защото всеки музикант – всеки солист, хорист, има отговорност в изграждането на продукта. Мисля, че в това отношение намираме много общ език с Варненския оркестър. Аз съм много доволен и затова идвам вече няколко пъти във Варна, защото виждам резултата от нашата работа. А това означава, че музикантите са отговорни към това, което правят, имат желание да постигнат нещата, които се изискват от тях от автора.

Ще търсите ли някакви съвременни моменти във вашата интерпретации на „Кармина Бурана“?

Аз съм един изпълнител – като всеки оркестрант, солисти, хорист – ние трябва да изпълним това, което авторът е заложил в партитурите си – не само нотите, но и всички знаци, които авторът е заложил. Моето желание е максимално да осъществя това, което авторът е искал. Избягвам много-много от себе си да давам – ние сме само втората част - изпълнителската. Не знам какво значи по-съвременно - всеки изпълнител има свое чувство как трябва да изпълни едно произведение. Но най-напред трябва да се запознае с това, което авторът е казал – което не е просто – трябва да се зарови в една партитура, във всички гласове – те за 30-40 реда, всеки свири различни неща… И когато се запознае подробно, тогава да надгради нещо от себе си, от своето чувство за произведението, от своята чувствителност. Според мен това е основната задача на всеки изпълнител, а не да направи нещо и да каже – това е моят Бетховен, или моят Карл Орф. Няма „моят“, има творбата на Карл Орф, която ние интерпретираме по някакъв начин, колкото е възможно по-близко до това, което авторът е искал.

Колелото на Фортуна или радостта от живота – какво да очакваме на 7 октомври във Варна?

От всичко има, но като звук това е едно радостно произведение, то винаги доставя радост на публиката. Впрочем за първи път в България чухме това произведение в Русе, където беше изпълнено от румънски оркестър с румънски хор. Бях в Музикалното училище тогава, беше голямо събитие за нас. Това произведение е написано така, че какъвто и различен вкус да има част от публиката, то се възприема много емоционално от всички. Така че - хубаво е – много сериозно, и много приятно произведение. И когато го слагам в програмата, никога не мисля дали ще се хареса на публиката.

Защото има автори, много големи, световни величини, но знам, че няма да се възприемат в даден град, защото не е слушана такава музика. Или друг автор, който не е много голям, в някои места се възприема като гениален, другаде – не. Докато „Кармина Бурана“ съм сигурен, че ще се хареса на хора с най-различни разбирания и схващания за музиката. Изключително важно е как ще се изпълни. Това произведение, ако не е представено по подходящия професионален начин, може да предизвика обратен ефект на концерт.

Със сигурност пишете нещо ново, Маестро. Можахте ли да превърнете пандемията в творчески отпуск за Вас?

Пиша, и то непрекъснато. Скоро завърших две произведение – гледам да съчетавам концертите с писането – едното да не пречи на другото. В началото на септември завърших Симфония №11, а след това и една камерна творба – проект за два контрабаса, помоли ме много известен контрабасист от Холандия - за да могат да я запишат на компактдиск. Благодарение на пандемията успях да напиша тези произведения. Всички мои концерти и в България, и в чужбина паднаха, затова успях.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Във Варна октиват изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки"
Сряда, 13 Март 2024 09:10
Днес във Варна ще бъде открита изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки". Снимките и детските рисунки разкриват зловещото лице на войната в Украйна, показвайки...
Кино-концерт за легендарния музикант и архитект Димитър Ненов предстои във Варна
Вторник, 12 Март 2024 17:22
Музикално - документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е осъществен по повод 120-годишнината от неговото рождение. Продукцията ще бъде представена на 26 март от...
Изложба-живопис „Посоки“ на Живка Маринова и Стилияна Узунова откриват във Варна
Вторник, 12 Март 2024 16:05
В средата на „женския“ месец март галерия Ларго ще представи една специална изложба. Съвместна изява ще имат две специални жени, чийто житейски път се преплита още от ранното им детство - Живка Маринова...
„Формата на нещата“ от Нийл Лабют с премиера тази вечер във Варна
Понеделник, 11 Март 2024 16:22
Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ ще представи първата си постановка за 2024 г. „Формата на нещата“ от Нийл Лабют. Премиерата е тази вечер, 11 март от 19 часа, а домакин е Градската художествена...
Книги: „Никога не ме лъжи“ е първокласен психологически трилър, който ще ви шокира и смрази
Понеделник, 11 Март 2024 15:30
С психологическия трилър „Прислужницата“ американската писателка Фрида Макфадън се превърна в едно от най-обсъжданите имена в криминалната литература за последните години. А докато почитателите ѝ...
Режисьорът на “Есента на демона” и “Уроци по немски” - Павел Веснаков гост на 15-ти София Филм Фест във Варна
Понеделник, 11 Март 2024 14:49
На 23-ти март от 21:00 ч. във фоайе-етаж 2 на ФКЦ - Варна публиката ще има удоволствието да гледа откъси от филмите на Павел Веснаков и да участва в разговора за творческия му път, предизвикателствата...
Стилияна Узунова с изложба живопис „Пристан“ във Варна
Понеделник, 11 Март 2024 12:01
„Но ето, блесна за миг, сякаш далечна мечта... От бурята по-силен вик, а всъщност - светлина. И морето сякаш притихна, и корабът беше познат, намери своя пристан, в един по-добър свят.“ Иван...
Търси в новини:
56789101112131415
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook