Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

С изложба във Варна почитат 75-годишнината от рождението на Александър Капричев

Сряда, 5 Август 2020 18:41
Източник: Moreto.net   
Сн.: ГХГ
Изложба, посветена на 75-годишнината от рождението на варненския художник Александър Капричев, ще бъде открита на 7 август от 18:00 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ и ще може да бъде видяна до 26 август, научи Moreto.net.

Тя включва живопис, рисунки, стенопис и монументален текстил.

Александър Капричев си отиде ненадейно през 2008 г., но неговите работи продължават да присъстват в самостоятелни и колективни изложби в България и по света, благодарение на посветеността на неговото семейство и на подкрепата на галерии и колекционери. Защото живописта и рисунките на Капричев все така вълнуват ценителите със своята лирична абстрактност.

Това са произведения, които за първи път се показват в изложба – рисунки - малки ескизи със син писец към негови живописни и декоративно-монументални произведения, живописни платна, обхващащи зрелия период от творчеството на художника между 1996 и 2006 г., една колекция живописни платна, свързани с музиката от 1992 г., няколко проекта, свързани със стенописи и стъклопис, реализирани през 1980-те години в оригинал и принт, гоблени предназначени за публични пространства. Присъства и богат документален снимков материал, свързан с ателието на художника във „Вулкан“, дело на Александър Николов и снимки от ателиетата в Лестър и Бирминган, където художникът работи до 2006 г. В експозицията са включени и документални филми за Капричев от откриване на негови изложби в български и чуждестранни галерии, организирани от семейството му. Към произведенията на художника могат да се прочетат избрани отзиви за изкуството му от известни български и английски критици. В съвременното българско изкуство Александър Капричев е представител на абстракционизма. Изложбата е една ретроспекция, която дава възможност да се проследи развитието на стила му в живописта от абстрактния експресионизъм, към лиричната и към концептуалната абстракция, особено характерна за изкуството след 2000 г. в България.

Творчеството на Александър Капричев представя изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, директор на ГХГ – Варна.

Александър Капричев е роден във Варна през 1945 г. Завършва средното си образование във Втора гимназия, Варна, а през 1975 г. се дипломира в Художествената академия в София, специалност Стенопис, в класовете на проф. Георги Богданов и проф. Мито Гановски. След завършване на Академията работи като художник на свободна практика в едно от ателиетата, изградени в бившата фабрика „Вулкан“ във Варна. През 1976-1978 г. е избран за председател на Ателието на младите художници AМХ, Варна, а от 1980 г. е член на СБХ. От 1999 до 2006 г. живее и твори във Великобритания, в ателиетата на Индипендънт Студиос, в Лестър и в Бирмингам. През 2006 г. се завръща във Варна, с нови творчески планове и с намерениe за организиране на ретроспективна изложба, осуетени от внезапната му кончина през 2008.



Александър Капричев твори в областта на кавалетната и на декоративно-монументалната живопис. Автор е на голям брой живописни платна, акварели, графики и рисунки, а така също и на няколко проекта за монументални творби, стенопис, стъклопис и гоблени. В стилово отношение за живописта си Александър Капричев черпи от традициите на националното и световно изкуство, като изгражда свой ярко разпознаваем индивидуален стил.

Участва със свои картини в Изложба на варненските художници в Сарагоса, Испания (1993), прави самостоятелна изложба в ГХГ „Борис Георгиев“, Варна (1996), участва в Биенале на графиката - Варна (1997, 1999), в Арт панаир „Импресия“, Пловдив (1997, 1999) в Мол Галъри, Лондон, в Годишна изложба на Кралското общество на акварелистите, (2000), в Годишни изложби на Индипендънт Студиос, Великобритания (2002, 2003, 2004, 2005). Негови произведения са притежание на Градската художествена галерия - Варна, НХГ - София, Министерството на Културата и на частни колекции.



През последните години творчеството на Александър Капричев беше показано в няколко изложби. Ретроспективната изложба - живопис, рисунка, акварел, която обхваща периода до 1999 г., курирана от Ванко Урумов, бе показана между 1 юли и 3 август 2010 г. в ГХГ „Борис Георгиев” - Варна.

По-късно, от 1 до 15 септември 2010 г., избрани творби от същия период бяха изложени в галерия „Средец” на Министерството на Културата, София, с куратори Георги Трифонов и Пламена Димитрова-Рачева.

За първи път акварели от творчеството на Александър Капричев, създадени в Англия, бяха показани в Галерия 8 - Варна от 1 до 30 април 2011 г.

Поглед към графичното творчество на Александър Капричев осъществи отново Галерия 8 - Варна от 1 до 15 април 2013.

Също през 2013 г. от 27 ноември до 6 декември, в Лондон, в галерия “София” на Българския културен институт изложбата “Живописни съзерцания”, живопис и акварел, с куратор проф. д. изк. Чавдар Попов, показа създадените в Англия творби от последния период от творческия му път.

През ноември (от 17 до 28 ) 2014 г. галерия “Академия” на НХА, в изложбата “Енергийни пространства”, съвместно с Юзина Арт Център, бяха изложени непоказвани дотогава творби. Куратори: проф. д. изк.Чавдар Попов и проф. д. изк. Свилен Стефанов.

На Лондонското Арт биенале в Олд Челси Таун Хол, 20 -25 януари 2015, с участието на 140 художника от 40 страни, Капричев получава награда - Специално отличие за живопис.

Варна, ГХГ, 30 юли - 15 август 2015, “Енергийни пространства”, изложба живопис, посветена на 70 години от рождението на художника.

Участие в X Флорентинско биенале, 17 - 25 октомври 2015.

Август 2016 г., Галерия 8, Варна, “Линия и цвят”, акварел и рисунка.

Лондонско Арт Биенале в Олд Челси Таун Хол, 29 март - 2 април 2017 г. Представяне в музейната експозиция.

Октомври 2017 г. [a]cube Галерия за съвременно изкуство, София, “Есенни етюди”, абстрактни акварели, създадени в Англия между 1999- 2004 г.



2018, 9 - 19 януари, Лондон, Галерия 12 Star към Европейския парламент, представителство Лондон, представителни творби от фонда на МВР на Република България.



26 май - 12 юли 2018, Венеция, по време на Архитектурното Биенале, участие в The Rooom Art Space част от ITSLIQUID.

София, Галерия “Финес”, “Съзерцания”, живопис, акварел, графика, 19- 26 септември 2018.

Октомври 2018 г. ГХГ “Борис Георгиев”, Варна, “Есенни етюди”, акварел.

II IWS Triennial, Varna, 2019, II Международно триенале на акварела, Варна, 1-31 юли 2019 г. - почетно участие, пътуваща експозиция в няколко български града и столицата София.

Съпътстваща триеналето изложба “Безбрежност” – акварел, в Галерия „Тереза Зиковска“, Варна.

Сн.: ГХГ

Сн.: ГХГ

Сн.: ГХГ

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Облицоват фасадата на новата част от театралния филиал във Варна
Сряда, 27 Март 2024 14:58
Облицоват фасадата на пристроената част към филиала на театъра, видя репортер на Moreto.net. В допълнителната пристройка ще се помещават камерна зала, балетна зала, репетиционни, гримьорни. Благодарение...
Именитата пианистка Елена Башкиров идва от Берлин за първия си гастрол във Варна с концерт от Моцарт
Сряда, 27 Март 2024 14:33
Световно име в интерпретацията на Моцартовото наследство, забележителната пианистка Елена Башкирова ще е солист на концерта, с който се открива юбилейното ХХ издание на Европейския музикален фестивал Варна...
За първи път на българска сцена: Варненската опера представя мюзикълa „Дух“
Сряда, 27 Март 2024 12:28
С две предпремиери, на 5 и 6 април, Държавната опера във Варна ще представи най-новия си мюзикъл „Дух“, който се поставя за пръв път на българска сцена. Премиерата предстои в XV издание на Опера в...
Посланиние от Юн Фосе за Световния ден на театъра
Сряда, 27 Март 2024 09:38
По повод Световния ден на театъра послание от Юн Фосе - носител на Нобелова награда за литература, драматург, автор на над 30 книги (романи, разкази, поезия, есета, детски истории) и на 28 театрални пиеси....
27 март – Международен ден на театъра
Сряда, 27 Март 2024 07:48
Датата 27 март е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1961 година и тогава най-голямата международна организация за сценични изкуства – Международният театрален институт...
Радев: Българските артисти заслужават национална концертна зала
Вторник, 26 Март 2024 18:46
Българските артисти заслужават национална концертна зала, която да отговаря на висотата на таланта им – функционална и естетически издържана сграда, която да предоставя отлични условия, както за творците,...
В рамките на 15-и София Филм Фест във Варна до 30 март предстои да видите
Вторник, 26 Март 2024 16:43
София Филм Фест във Варна подарява на киноманите най-доброто от световното кино до 30 март. Отправете се на приключение с последния филм на Маргарете фон Трота с номинация за „Златна мечка” – „Ингеборг...
Търси в новини:
1234567891011
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.0 + 2.1
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook