Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Подпомагат 3000 свободни артисти у нас с 12 млн.лв.

Сряда, 29 Юли 2020 12:00
Източник: БНТ   
Сн.: Facebook
Министърът на култура Боил Банов даде брифинг във връзка с допълнителните средства, отпуснати по бюджета на Министерството на културата в размер до 15 млн. лв. за творчески проекти на артисти на свободна практика чрез Национален фонд "Култура".

Снощи Министерски съвет подкрепи 15 млн. лева за свободните творци на България. Това е допълнителна помощ, знаете преди известно време се гласуваха едни 5 млн. лева, преди това през бюджета на Министерство на културата се преразпределиха едни 2,5 млн. лева. До момента във фонд "Култура" има допълнително 22, 5 млн. лева.

Тези 15 млн. ще бъдат разпределени така: 12 млн. от тях са за създаване на самостоятелни проекти от творци от всички жанрове на изкуствата - индивидуални проекти за творци на свободна практика. Това, което е предвидено, е 3000 човека да представят своите проекти и да получат по 4 хил. лева.

Проектите имат основно две ключови функции - да бъдат работени върху българска литература, драматургия, поезия, романи, произведения на изкуството. И второто е да бъде представено като онлайн съдържание, за да може да бъде качено в канала на Министерство на културата в YouTube. Това е едно предизвикателство в условията на COVID за създаване на нова комуникация между артиста е неговата публика.

Защо 3000 човека - защото така сме идентифицирали броя на свободните артисти в страната. Ще дадем възможност на всеки от тях да реализира своя проект и своите мечти в тези трудни времена.

1147 човека бяха подпомогнати от първоначалната помощ, отпусната от културното министерство - почти на 100% бяха подкрепени с три минимални работни заплати и осигуровките към тях. До стотинка средствата стигнаха до хората. Сега и тези 12 млн. ще стигнат до стотинка при всеки отделен творец.

Отделно от това за подкрепа на частни културни организации в областта на изкуствата. Една нова програма, обявена за първи път, за нея бях предвидени до 1,5 млн. лева. Сега 1,5 млн. се добавят. Това е целогодишна подкрепа за утвърдени организации - свободни театри, кина, галерии, които в тези сложни условия да може да подкрепят своята дейност, която е дългосрочна и многостранна. Не да затварят и вегетират, а в тези времена да приемат публика и да реализират спектакли от всякакъв характер, за да не се губи прословутия български дух.

Към програма "Социално-ангажирани изкуства" захранихме първоначално с 250 хил. лева, добавяме сега още 500 хиляди. Към програма "Публика" ще финансираме с още 500 хил. лева и става 1 млн. Една абсолютно нова програма за цирково и вариететно изкуство - 750 хил. лева. Надявам се нашите колеги от този вид изкуства да бъдат доволни.

Ще бъде увеличен до 150 хил. лева административния капацитет на "Фонд "Култура", за наемането на експерти, които да преглеждат, оценяват и класират проектите. Допълнително през бюджета на министерството ще предоставим 300 хил. лева на Литературния музей, които ще бъдат за подкрепа на нашите писатели, поети, драматурзи, като за първи път ще им бъде дадена възможност за представяне на свои проекти за написването на произведения - роман, поезия, проза... Има и два милиона за българските библиотеки и затваряме кръга Боил Банов благодари на премиера Бойко Борисов, който указал много сериозна подкрепа на българската култура.

"Подготвени сме за всякаква ситуация, ще помогнем на всеки български творец да премине през тези изпитания. Не можем да дадем всичко, не можем да върнем цялата публика, но ще помогнем на всеки и то дългосрочно и нееднократно. Държавата е застанала зад всички културни институти - заплати, осигуровки, пари за поддръжка. независимо, че дейността някъде е нула. С това, което се прави за свободните артисти, и това което се прави за театри, галерии, опери - подкрепата е много голяма", посочи министърът.

Министърът посочи още, че ще съдейства на всички творци при подаването на документите им за кандидатстване, за да няма объркване и получаването на средствата да става максимално бързо и облекчено.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Откриха изложба с фотографии на българските олимпийци по природни науки във Варна
Вторник, 9 Април 2024 08:32
17 пана със снимки от професионалната фотосесия на 14 български олимпийски отбора по природни науки с автор фотографът Костадин Кръстев-Коко наредиха пред зала "Пленарна" на община Варна. Ученическите...
Фотографът Ангел Ненов да бъде с номинация за награда „Варна“, настоява инициативен комитет
Понеделник, 8 Април 2024 15:34
Номинациите за награда „Варна“ да бъдат преразгледани, така че кандидатурата на фотографа Ангел Ненов да бъде сред тях. За това настояват съпругата му и инициативният комитет, предложил твореца за отличието....
Книги: "Личната секретарка на Чърчил" – световен бестселър, който се чете на един дъх
Понеделник, 8 Април 2024 14:14
Крими-историческият роман запознава читателите със забележителната героиня Маги Хоуп Световният бестселър „Личната секретарка на Чърчил”, превърнал авторката си Сюзан Елия Макнийл в литературна сензация,...
Майстора през нашите очи: Ученици редят изложба в Художествената галерия във Варна
Понеделник, 8 Април 2024 12:43
Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя постиженията на младите таланти от 9. 10. и 11. клас на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” - Варна, които през тази учебна...
Афиш на Държавен куклен театър - Варна 13-25 април
Понеделник, 8 Април 2024 10:22
Предстоящи представления в Държавен куклен театър - Варна: 13-ти април, събота, 11.00 ч. - "Жабокът цар" 14-ти април, неделя, 11.00 ч. - "Пепеляшка" 17-ти април, сряда, 18.30 ч. - "Пипи Дългото чорапче",...
"Сиводрешко и Бързобежко" днес в кукления театър във Варна
Неделя, 7 Април 2024 08:31
"Сиводрешко и Бързобежко" ще могат да гледат днес най-малките зрители на морската столица в кукления театър. Представлението по едноименната поема на Леда Милева е с начален част 11:00. Спектакълът...
"Любов в сеното" на Теди Москов и "Железният светилник" през новата седмица във Варна
Четвъртък, 4 Април 2024 08:14
С две театрални събития ще започне новата седмица във Фестивален и конгресен център. На 9 април от 19.00 часа в зала 1 ще бъде представена най-новата комедия на Теди Москов "Любов в сеното". В спектакъла...
Търси в новини:
1234567891011
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.6 + 3.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook